субота, 26. јул 2014.

Fond PIO: Dokazi za penzije nisu mokri, ali su u skloništu

BEOGRAD - Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje reagovao je juce nakon otkrica Kurira da se dokumenti gradana Srbije - buducih penzionera, cuvaju u jednom od beogradskih potopljenih skloništa. U Fondu PIO tvrde da njihova dokumentacija u skloništima nije „niti uništena niti oštecena“.


- Fond je zakljucio ugovor o skladištenju sa „Javnim preduzecem za skloništa“ koje može da garantuje najbezbednije uslove. Skladištenje se odnosi iskljucivo na pasivnu dokumentaciju, po kojoj su prestala sva prava osiguranika, koja je prethodno skenirana i mikrofilmovana i za koju postoji obaveza da se cuva u papirnom obliku još godinu dana, nakon cega se, u skladu s procedurama, uništava - navode u Fondu.


Procedura mikrofilmovanja


Iz Fonda su, medutim, propustili da objasne kako je dokumentacija koju, navodno, nakon mikrofilmovanja (prebacivanja u elektronsku formu) drže još godinu dana završila u memljivom skloništu? Takode, prema saznanjima Kurira, posle skeniranja i mikrofilmovanja papirna dokumentacija penzionih osiguranika se uništava, uz pribavljenu dozvolu Arhiva Srbije, odnosno nema potrebe da se cuva još godinu dana ukoliko je zaista mikrofilmovana.


- Mikrofilmovanje se obavlja po tacno utvrdenim procedurama. To znaci da firmi koja radi taj posao PIO dostavlja dokumente u specijalno obeleženim kutijama uz prateci spisak svih spisa koji se nalaze u toj kutiji. Nakon skeniranja i elektronske obrade tih dokumenata PIO dobija mikrofilmove i istovremeno Arhivu Srbije upucuje takozvani Zahtev za izlucivanje bezvrednog registraturskog materijala, odnosno traži dozvolu za uništenje materijala koji je prethodno snimljen na mikrofilm. Ta dokumentacija koja je u procesu mikrofilmovanja ostaje u magacinu firme koja obavlja prenos podataka s papira - navodi sagovornik Kurira iz Fonda PIO.


- Dešava se da u tom magacinu kutije s papirima ostanu i više od godinu dana, dok ne dode kamion Fonda PIO i odnese ih na uništenje - tvrdi izvor Kurira.


Cuva se 40 godina


Prema njegovim recima, arhivska grada koja još nije dobila svoj elektronski oblik u obavezi je da se cuva trajno, najmanje 40 godina, i to zašticena od oštecenja ili uništavanja. Kurir ni juce nije dobio odgovore iz JP „Skloništa Srbije“ vezane za stanje i održavanje u njima.

Prepoznali kutije
NAŠE SU, ALI SAMO OVE „DOBRE“


Zanimljivo je da su iz Fonda PIO potvrdili da su fotografije objavljene u Kuriru, gde se vidi u kakvom se stanju cuva arhiva, autenticne, ali samo one gde su kutije „dobro upakovane“. Ostale fotografije, koje je Kurir juce objavio, gde se vidi ulaz u to sklonište i razbacani dokumenti u Fondu ne priznaju i ne prepoznaju?!

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |