субота, 26. јул 2014.

Greška, gaf ili provokacija

 "Žao nam je zbog greške", saopštili su iz americke ambasade u Beogradu, ostavljajuci srpsku javnost da bistri šta je to tako krupno moglo da dovede do izvinjenja americke diplomatije. Greška zbog koje SAD žali jeste komentar americkog ambasadora Majkla Kirbija, koji je zamerio Beogradu nekonkretnost u stavu prema krizi u Ukrajini i secesiji Krima.

Iznevereni interesi i prijateljstvo: Majkl Kirbi i Aleksandar Vucic

- Srbija je glasno rekla da poštuje teritorijalni integritet svih zemalja clanica Ujedinjenih nacija, ali zvanicnici nikada nisu dodali recenicu u kojoj govore da to ukljucuje i Ukrajinu, kao i celu njenu teritoriju - rekao je Kirbi u intervjuu za agenciju Beta.



Izjava diplomate u potpunosti se uklopila u vec danima plasiranu pricu da se Beograd nalazi pred nevidenim pritiscima da se što pre i što konkretnije prikljuci sankcijama protiv Rusije, kojoj na Zapadu sada pripisuju i odgovornost za rušenje malezijskog aviona i pogibiju 298 putnika.


Prema recima Dragomira Andelkovica, vlasti u Srbiji još uvek nisu u neizdrživoj situaciji sve dok Nemci ne pokleknu anglosaksonskom pritisku.
- Ukoliko i Berlin poklekne, nama ce biti drasticno teže. Ako bi se srpska vlada pridružila sankcijama, to bi bilo štetno, ne za Rusiju, vec za nas. Kako da ocekujemo da Rusija štiti ono malo naših pozicija na Kosovu, ili Republiku Srpsku, da ne govorim o ekonomiji, ako se pridružimo sankcijama - dodaje Andelkovic.


Nije se dugo cekalo na odgovor premijera koji, kako kaže, pre nece biti na vlasti nego da pristane na ultimatume.


- Vlada Srbije vodi politiku EU integracija, dobila je poverenje gradana Srbije i da vodi politiku dobrih odnosa i sa Ruskom Federacijom i Vlada Srbije ce takvu politiku i voditi... Naši prijatelji sa nama ne razgovaraju jezikom ultimatuma. Niko sa mnom ne razgovara na taj nacin, a ja pre necu da budem predsednik srpske vlade, nego da tako nešto dozvolim - rekao je Vucic.


Iz kabineta predsednika Vlade prosledeno je potom saopštenje sa prilozima nekih od intervjua stranim medijima u kojima Vucic nedvosmisleno navodi da Srbija poštuje celovitost Ukrajine, ukljucujuci i Krim, ali da se nece pridružiti sankcijama Rusiji.


Tako saterana pred cinjenicama, ambasada je izrazila - žaljenje. Da li je u pitanju zaista gaf ili je ipak rec o provokaciji koja nije slucajno "pala" baš na dan kada su sadenjem "šljive mira" srpski premijer i austrijski ambasador obeležili jedan vek od cuvenog austrougarskog ultimatuma, posle kojeg je usledila objava rata Srbiji?


Nikolic protiv sankcija

Dolazak Vladimira Putina u Srbiju, najavljen za oktobar, dodatno bi mogao da pogorša poziciju Beograda. U kabinetu predsednika Srbije protive se sankcijama Rusije. Doskorašnji šef diplomatije, a sadašnji predsednikov savetnik Ivan Mrkic kaže da šef države "misli da bi uvodenje sankcija Rusiji imalo katastrofalne ekonomske posledice po Srbiju, koje naša država ne bi imala odakle da nadoknadi".



- Americka administracija, pa i njihova ambasada, suviše je ozbiljna da bi olako pravila gafove. Ostavljam mogucnost da je rec o gafu, jer niko nije savršen, ali u velikoj meri ostavljam prostora da se radilo o provokaciji - komentariše za "Vesti" analiticar Dragomir Andelkovic.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |