петак, 25. јул 2014.

Vučićeva obećanja iz 1.001 noći

 Agrarni koncern Al Ravafed je stigao da posrnule srpske kombinate spase parloga, Erbas ce kupovati aviokomponente u Srbiji jer ce ih emiratska Mubadala baš u Pancevu proizvoditi, Etihad je od Er Srbije napravio regionalnog lidera, a kada stigne nekoliko milijardi evra vredna investicija Mubadale u istraživacki centar i fabriku cipova, Srbija ce postati "malo cudo", tvrdio je premijer Aleksandar Vucic.

Casna šeikova rec: Aleksandar Vucic i šeik Muhamed bin Zajed

Medutim, dosadašnji bilansi ulaganja iz prijateljskih Emirata u najmanju ruku su mršavi, nalik pricama Šeherezade iz 1.001 noci i skriveni iza tajnih ugovora. A neki strucnjaci koji su ugovore s Arapima imali prilike da uopšte procitaju tvrde da su ti poslovi nezakoniti.


 Radulovic naglašava da medudržavni sporazum Srbije i Emirata tretira našu zemlju kao "banana republiku".
- Kada imate krovni sporazum, svaki pojedinacni ugovor pod tim sporazumom takode bi morao da prode skupštinsku proceduru i da bude usvojen kao poseban zakon. A mislim da im to nije u planu, jer bi onda svi mogli da procitaju šta u njemu piše, a to vec ne bi bilo dobro za premijera - kaže Radulovic.

Da podsetimo, ministar finansije privrede Dušan Vujovic potpisao je ugovor o zajednickom ulaganju u poljoprivredu sa firmom Al Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što bi u naredne cetiri godine trebalo da rezultira investicijom od 140 miliona evra. Iza lepih brojki zapravo se krije vrlo neobican posao u koji gradani i strucna javnost nemaju uvida zbog pomenute klauzule tajnosti svih sporazuma sa Arapima, a ima cak 28 tajnih ugovora.



Tajnost na kojoj vlada insistira proistice iz krajnje cudnog medudržavnog sporazuma Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Rec je o sporazumu iz februara 2013. u cijem se clanu 6. doslovno suspenduje nacionalno zakonodavstvo Srbije na sve ugovore koji ce proisteci iz medudržavnog sporazuma.


- Sve naše vlade rade u tajnosti i imamo rak ranu u ekonomskom organizmu. U ime gradana nastupaju ministri koji raspolažu imovinom poreskih obveznika i potpisuju tajne ugovore, a cim se nešto krije, otvara se prostor za sumnju. Jer to nisu poslovi državne bezbednosti, vec obicna prodaja poljoprivrednih kombinata - kaže za "Vesti" Milan Kovacevic, konsultant za strana ulaganja.


Etihad je kupio manjinski paket Jat ervejza i to je jedini veliki projekat koji je završen. Medutim, Jat je pravio 30 miliona evra gubitka godišnje, a Er Srbija lane je stvorila gubitak od 75 miliona evra. To je pokriveno novcem poreskih obveznika iz budžeta.


Ako se ima u vidu pregled svih arapskih gromoglasno najavljivanih investicija u Srbiji, vidi se da je ostvareno jako malo. Fabrika cipova Mubadale od cetiri milijarde dolara, kako su obecavali, od pocetka je bila na dugom štapu. Isto tako i istraživacko-razvojni centar Mubadale. U taj centar navodno je trebalo da se uloži nekoliko stotina miliona evra i da u njemu posao nade 50 doktora nauka. Godinu dana kasnije, centra i dalje nema.


Premijer Aleksandar Vucic najavljivao je glasno otvaranje fabrike za proizvodnju komponenti za Boing i Erbas, koja je Srbiji navodno trebalo da donese izvoz od 100 miliona evra godišnje. Vlada i Mubadala potpisali su i memorandum o ovom projektu, ali ni od toga još nema ništa.  Beograd ni na vodi ni na zemlji: Maketa projekta


Odustala je od Srbije i Al Dahra, kompanija koja se bavi poljoprivrednim kombinatima, te ju je u ulozi navodnog investitora zamenila Al Ravafed.
Taj poslednji potez vlade naišao je na žestoku reakciju Saše Radulovica, bivšeg ministra privrede u vladi Dacic-Vucic.


Novinaru "Vesti" gradonacelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je glavni covek za sve ugovore sa Arapima, još iz vremena kada je bio ekonomski savetnik Vucica. Sada nadgleda i Beograd na vodi, još jedno obecanje od navodno tri milijarde dolara. I taj ugovor je tajna.
- Mali navodno pregovara sa Arapima, mada ja te Arape nikad nisam video, vec samo Dinkiceve ljude koji objašnjavaju šta Arapi hoce - navodi Saša Radulovic.



- Oni ne mogu da kupe zemlju zato što zemlje nema. Recimo, u  opštini Kula, platili bi više od 10.000 evra po hektaru. Razgovarao sam sa Arapima i da ima te zemlje oni bi je platili. Medutim, oni nemaju pristup toj zemlji. Zato kabinet premijera u ovom slucaju hoce da cetiri poljoprivredna preduzeca i njihovo zemljište proda Arapima. Rec je o preduzecima "Backa" iz Sivca, "Agrobacka" iz Baca, "Jadran" iz Nove Gajdobre i "Mladi borac" iz Sonte. U to je ukljuceno i Karadordevo, koje je u nadležnosti Ministarstva odbrane - navodi Radulovic.


On objašnjava da je rec o zemljištu koje danas obraduju seljaci u zakupu za 400 evra po hektaru, a država hoce da ga da Arapima proda za 250 evra.

  

Poverenik za informacije od javnog znacaja Rodoljub Šabic kaže da su tajni dogovori sa stranim partnerima u suprotnosti sa srpskim Ustavom i zakonima. On je u izjavi za "Vesti" naveo da Ustav Srbije u clanu 51. stav 2. jemci pravo na pristup podacima koji su u posedu vlasti, koje može biti ograniceno samo izuzetno i "ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite od ozbiljne povrede pretežnijeg interesa zasnovanog na Ustavu i zakonu".
- Tajnost takvih ugovora suprotna je odredbama ustava i zakona. Nigde u svetu komercijalni ugovori nisu iznad ustava i zakona - kaže Šabic.
Ugovor sa Etihadom koji Vucic i ministri nisu objavili iako su to berem pet puta obecali, moraju da budu dostupni javnosti.
- Rec je i o Zakonu o koncesijama i javno-privatnom partnerstvu koji izricito predvida da se takvi aranžmani nadu u registru, ali tog registra nema - pojašnjava Šabic.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |