петак, 25. јул 2014.

NEMA ZALIVANJA: Kazna za rasipanje vode 500 dolara

SAKRAMENTO - Uprava za vodu americke savezne države Kalifornije glasanjem je odobrila uvodenje nove kazne do 500 dolara dnevno za rasipanje vode zalivanjem travnjaka i pranjem automobila.


Kazna je uvedena u utorak jer je analiza pokazalo da mere za cuvanje zaliha vode nisu uspele da dovedu do smanjenja potrošnje za 20 odsto, vec je potrošnja u Kaliforniji porasla i to usred najgore suše za cetiri decenije.


Ipak, kažnjavace se samo "nepotrebno zalivanje" travnjaka i bašti - kada pritom voda otice na ulicu, pri pranju vozila samo ako na crevu nema mlaznice, a bice kažnjavano i pranje crevom tvrdih površina - trotoara i prilaznih puteva.
Nove kazne su nazvane "istorijskim", ne samo zato što su bez presedana u Kaliforniji, vec i jer se prvi put pokušava da se na sve gradane i firme prenese teret uštede vode koji je do sada bio samo na poljoprivrednicima i službama koje se staraju o zaštiti prirode.


Vlasti ocekuju da ce kazne u vreme suše najgore u Kaliforniji od sredine 1970-ih godina, cije ozbiljnosti gradske vlasti i stanovništvo nisu u potpunosti svesni, sacuvati onoliko vode kolike su potrebe više od 3,5 miliona ljudi za godinu dana.
Od pravila o kažnjavanju su izuzete potrebe javnog zdravlja i bezbednosti, kao što je pranje ulicica gde borave beskucnici, ostavljajuci izmet i smece, zatim ribanje grafita, i uklanjanje ulja i masti s parkinga.


Ukoliko kazne ne donesu ockivani rezultat, vlasti su vec planirale druge mere, kao što je zahtev lokalnim vodovodnim preduzecima da u potpunosti zaustave curenje iz cevi na šta ide deset odsto procenjene potrošnje vode, slede i stroža ogranicenja uredenja zemljišta i poskupljenje vode za potrošace koji troše više od proseka.


Gradovi i predgrada u potrošnji vode u Kaliforniji ucestvuju sa oko 20 procenata, od cega je oko polovina potrošnja vode za potrebe napolju - van kuca, stanova i fabrika. Poljoprivreda je daleko najveci potrošac vode, sa 75 odsto.
Potrošnje vode u Kaliforniji je maja ove godine za jedan odsto bila veca nego godinu dana ranije.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |