петак, 25. јул 2014.

NEMA POSLA ZA LEKARE, EKONOMISTE I PRAVNIKE: A sa ovim diplomama odmah zaposlenje!

Inženjeri elektrotehnike ne cekaju na posao jer se kompanije prosto otimaju za njih. Oni su ono što danas popularno zovemo IT strucnjacima, a u tu kategoriju spadaju i diplomci energetike, automatike, telekomunikacija.


Vecina njih ponudu za posao dobije vec tokom cetvrte godine studija i radi za pocetnu platu od 700 do 1.000 evra. Zato ne cudi što je u prvom upisnom roku najvece interesovanje vladalo za ETF i FON, fakultete koji školuju upravo ove kadrove. Za razliku od njih, više od 40.000 ekonomista i 10.000 pravnika sa diplomama fakulteta ili visoke škole ceka posao na birou.


Na posao ne cekaju ni oni sa diplomama farmaceutskog fakulteta. Cak i farmaceuti koji se prijave na biro za nezaposlene, prvu ponudu za posao dobiju u roku od šest meseci, a pocetna plata je izmedu 400 i 700 evra.


Zanimljivo je da veliko interesovanje vlada i za inženjere mašinstva.
- Prema podacima kojima raspolažemo iz marta ove godine, trenutno je u celoj Srbiji nezaposleno oko 900 inženjera mašinstva. To su mahom ljudi koji su ostali bez posla u propalim firmama i koji zbog godina starosti teže dolaze do novog poslodavca. Mladim diplomcima Mašinskog fakulteta u proseku treba oko tri meseca da nadu posao. Mašinski inženjeri traženi su u komunalnim sistemima širom zemlje, vodovodima, saobracajnim i stambenim preduzecima, a i privatan sektor se bori za opstanak i traži kvalitetan kadar - objašnjava prof. dr Milorad Milovancevic, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu.


Lekari teže do posla


Izgleda da su o perspektivnosti diplome poceli da razmišljaju i mladi u Srbiji, buduci da interesovanje za ovaj fakultet nikad nije bilo vece. Za 540 mesta na Mašinskom fakultetu u Beogradu u prvom upisnom roku se prijavilo cak 940 kandidata.


Veliko interesovanje vlada i za diplomu matematickog fakulteta koja garantuje posao u roku od pola godine nakon završetka studija. S druge strane, lekari opšte prakse i stomatolozi opšte stomatologije nikad teže nisu dolazili do radnog mesta. Iz oblasti medicine za posao jedino ne moraju da brinu specijalisti pedijatrije, anestezije i plasticne hirurgije, koji su deficitarna struka i za kojima vlada ogromna tražnja na tržištu.


Iako je velika navala buducih brucoša i ove godine bila na smeru sociologije i politikologije, sa ovim diplomama na posao se u proseku ceka oko tri godine, a do radnog mesta diplomci na kraju najcešce dodu prekvalifikacijom. Višak kadrova u mnogim oblastima posledica je neuskladenosti tržišta rada sa upisnim kvotama na fakultetima. Godinama školujemo više kadrova koji cekaju na posao, nego onih za kojima postoji tražnja.


Posao za vreme studija


Velike kompanije otimaju se za naše najbolje akademce dok oni još studiraju, a slabijim studentima u proseku treba oko dva do tri meseca da nakon diplomiranja nadu posao. Pored softverskog inženjerstva i elektrotehnike, popularna je i energetika. Svi oni spadaju u IT strucnjake. Telekomunikacije su trenutno u zasicenju kad je rec o zapošljavanju, ali ima posla - prica prof. dr Branko Kovacevic, dekan ETF u Beogradu.


(Blic)

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |