субота, 26. јул 2014.

Kome smeta hirurg sa 7.000 operacija

 Da su u Srbiji najbolji cesto na udaru (ne)vidljivih sila, koje nemaju veze sa strukom, potvrduje i konkurs za izbor direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Na svetskom glasu: Dr Aleksandar Nikolic

U jednom beogradskom listu objavljeno je da se na konkurs, inace otvoren još 13. juna, javio samo kandidat i to baš onaj koji ne ispunjava nijedan od potrebnih uslova.



Ovo ne bi bilo neobicno da nije rec o dr Aleksandru Nikolicu, strucnjaku svetskog glasa koji iza sebe ima 7.000 operacija na otvorenom srcu. Svojevremeno je, kao prvi covek ovog Instituta, uspeo da sa svojim timom listu cekanja za operacije skrati sa dve i po godine na dva i po meseca.


O ovom hirurgu, koji je medicinu završio u Novom Sadu, najbolje govore njegovi strucni uspesi. Svoju prvu samostalnu bajpas operaciju uradio je još u 27. godini. U Podgorici je u aprilu 2011. primenio revolucionarni zahvat - operaciju srca bez reza. Zamenio je aortni zalistak a da nije otvorio grudni koš. Sa koleginicom dr Milom Stajevic uspešno operiše decu koja imaju probleme sa srcanim zaliscima.


Pošto nije hteo da pristane na kompromise na štetu pacijenata, u septembru 2006. godine poslali su ga na duži godišnji odmor. Nakon toga je uzeo neplaceno odsustvo od godinu dana i na kraju sam dao otkaz.


Dr Nikolic potvrduje za "Vesti" da se javio na konkurs za izbor direktora Instituta za KVB Vojvodine.


- Priložio sam sve što je traženo uz plan rada za naredne cetiri godine koji predvida i modernizaciju kardiovaskularne medicine i uvodenje svih intervencija koje se sada ne rade u Srbiji. Za taj plan i program dobio sam podršku od akademika prof. dr Ninoslava Radovanovica ciji sam dak bio i koji je voljan da u slucaju mog izbora, kao tvorac ove institucije, bude moj savetnik - objašnjava dr Nikolic.


Konkurs je, inace, trajao 15 dana. Upravni odbor ima rok od 30 dana da predloži kandidata Izvršnom vecu Vojvodine, osnivacu Instituta, koje donosi odluku.


- Odustati necu, boricu se koliko god treba da srpsko zdravstvo bude strucno, efikasno i u službi pacijenata - porucuje dr Nikolic, inace clan Evropskog udruženja kardiohirurga.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |