петак, 25. јул 2014.

Carinski propisi na jednom mestu (6): S ljubimcem preko granice

 Ukoliko nameravate da u Srbiju udete sa svojim kucnim ljubimcem, potrebno je da znate na koji nacin to možete uciniti. Prvenstveno morate priložiti pasoš svog ljubimca, kao i veterinarski sertifikat kojim se potvrduje da je životinja na vreme vakcinisana. Pasoš sadrži podatke o vlasniku ili držaocu životinje, ime životinje, njen datum rodenja, rasu, pol, mikrocip, vakcinacije, dijagnosticka ispitivanja i ostale podatke u skladu sa propisom kojim se ureduje nacin obeležavanja i registracije odredenih kucnih ljubimaca i kojim se omogucava kontrola porekla i zdravstvenog stanja kucnog ljubimca.

I vaš ljubimac mora da ima pasoš, ako hocete da prede granicu

Pasoše za kucne ljubimce (pse i macke) izdaju veterinarske stanice ili ambulante, dok druge životinje (poput papagaja, hrcaka i drugih) nemaju pasoše, ali im je za prelaz granice potreban veterinarski sertifikat. Sertifikat je medunarodna veterinarska potvrda koja se može izdavati u pisanoj ili elektronskoj formi dok veterinarski sertifikat izdaje veterinarski inspektor.



Treba da znate da sa kucnim ljubimcem niste u mogucnosti da udete ili izadete na bilo kom granicnom prelazu, vec to možete uciniti samo tamo gde postoji veterinarska inspekcija. Spisak prelaza na kojima postoji predstavnik te inspekcije možete pogledati OVDE.


Ljubimac može da se krece u pratnji vlasnika ili druge osobe koja ima ovlašcenje vlasnika. Vlasnik kucnog ljubimca ili ovlašcena osoba snosi svu odgovornost za ispunjavanje uslova za unos u Srbiju, što znaci da mora sam da se raspita i sazna koji su to uslovi. Ukoliko kucni ljubimac ne ispunjava uslove ulaska, ulazak u Srbiju može biti odbijen, odnosno kucni ljubimac ce biti vracen u zemlju porekla ili stavljen u karantin.

Vlasnik životinje snosi sve troškove koji su nastali sprovodenjem navedenih mera.
Željene informacije o uslovima za kretanje kucnih ljubimaca možete naci u Pravilniku o uslovima za nekomercijalno kretanje kucnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit.


S obzirom na to da je za to nadležna veterinarska inspekcija, detaljnije odgovore potražite OVDE.


Ukoliko imate egzoticnog kucnog ljubimca, bice vam za to neophodna posebna dozvola. Naime, prekogranicni promet i trgovina divljim vrstama, u skladu sa Konvencijom o medunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES, moguc je samo uz podnošenje carinskom službeniku na granicnom prelazu odgovarajuce dozvole ili potvrde nadležnog tela. Nadležno telo za izdavanje potrebnih dozvola ili potvrda u Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

* U saradnji sa Upravom carina Srbije

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |