петак, 25. јул 2014.

Ambasada SAD izrazila žaljenje zbog Kirbijevog komentara

 Ambasada SAD izrazila je danas žaljenje povodom "pogrešnog komentara" ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija u vezi sa stavom srpskih vlasti prema krizi u Ukrajini.

Izvinjenje americke ambasad zbog nespretne izjave Majkla Kirbija

Kirbi je u utorak, u izjavi za agenciju Beta i Radio sto plus u Novom Pazaru rekao da je "Srbija jasno rekla 'mi podržavamo teritorijalni integritet svih zemalja clanica UN'.

To je ono što svi govore. Nisu dodali recenicu 'ukljucujuci Ukrajinu, ukljucujuci citavu teritoriju Ukrajine'. To je pre podtekst nego nešto što je eksplicitno receno".

U saopštenju ambasade SAD navodi se da je cinjenica da su i srpski premijer Aleksandar Vucic i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic u svojim izjavama podržali teritorijalni integritet svih zemalja clanica UN, potvrdujuci posebno podršku Srbije teritorijalnom integritetu Ukrajine, ukljucujuci Krim.

Ambasada je pozdravila takve izjave srpskih zvanicnika i izrazila žaljenje zbog pogrešnog komentara.

Iz kabineta predsednika Vlade Srbije danas je saopšteno da je premijer Aleksandar Vucic iznenaden izjavom ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija da su srpski zvanicnici izjavljivali da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih clanica UN, ali da nikad nisu precizirali da to ukljucuje Ukrajinu i celu njenu teritoriju.

"Kabinet predsednika Vlade Aleksandra Vucica obaveštava javnost i ambasadora SAD, inace velikog prijatelja Srbije, da je licno predsednik Vlade Aleksandar Vucic više desetina puta jasno i nedvosmisleno ponovio stav o poštovanju teritorijalnog integritetaUkrajine, pa cak i Krima, kao sastavnog dela ukrajinske države", navodi se u saopštenju dostavljenom Beti.

Kabinet premijera je u prilogu saopštenja dostavio nekoliko izjava Vucica u kojima je premijer rekao da "Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali da nece uvesti sankcije Rusiji".

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |