петак, 27. март 2015.

Zaboravljene žrtve i razaranja

 NATO je ratovao i protiv njih: Nenad Zavišic i njegov sin posle bombardovanja Aleksinca

Ministarstvo odbrane tek nedavno je objavilo da je ubijeno 1.008 vojnika i policajaca. Podaci o žrtvama, prema recima Avrama Izraela, nacelnika Centra za obaveštavanje iz vremena bombardovanja, ocito zavise od toga ko ih broji.


- Eto, to je Srbija, vlasti se menjaju, a principa i kriterijuma i dalje nema. Stradalo je više od 3.000 naših gradana, a iz vojske i policije su tek nedavno izašli neki podaci o njihovim poginulim pripadnicima na koje treba uslovno gledati - kaže Izrael za "Vesti" i dodaje da je i jedna žrtva za našu zemlju mnogo.

- Ima li na našem podrucju život ikakvu vrednost? Kada se u Njujorku desio napad na Kule bliznakinje u kojem je stradalo oko 3.000 ljudi, preorana je cela planeta, a kod nas se na vlasti smenjuju kurta i murta i svake godine obeleže 24. mart, dok najbliži stradalih tuguju - kaže on.

NATO je lansirao 1.300 krstarecih raketa i izrucio 37.000 kasetnih bombi. Upotrebljavana je i zabranjena municija s osiromašenim uranijumom, zbog koje je, prema oceni zdravstvenih strucnjaka, Srbiju zahvatila epidemija kancera, a država još uvek nema zakon o civilnim žrtvama rata.

Procenjena materijalna šteta od bombardovanja Srbije iznosi 120 milijardi dolara. Uništeno je i ošteceno 25.000 stambenih objekata i na desetine raznih ustanova, 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Ošteceno je 14 aerodroma, 44 mosta, a 38 srušeno, dok je štete pretrpelo i 176 spomenika kulture. Onesposobljena je trecina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, a bombardovane i rafinerije u Pancevu i Novom Sadu.

Aprila 1999. SRJ je pokrenula postupak pred Medunarodnim sudom pravde za naknadu štete, ali se taj sud oglasio nenadležnim jer tadašnja Jugoslavija nije bila clanica UN. Posle dužeg cutanja vlasti, predsednik Srbije Tomislav Nikolic je prošle godine rekao da Srbija ocekuje naknadu štete, a juce je i lider Jedinstvene Srbije Dragan Markovic ocenio da od bombardovanja "Srbija ne može da podigne glavu" i da bi trebalo da traži ratnu odštetu od NATO. Ukazujuci i na nesagledive posledice od osiromašenog uranijuma on se založio da uz srpske i medunarodni strucnjacvi procene ratnu štetu.

- Sistem osmatranja i obaveštavanja se tokom bombardovanja iskazao u najtežim uslovima, ali je od tada devastiran. Prebacen je u policiju, a iznenadimo se kada nas zadese nepogode poput prošlogodišnjih majskih poplava - objašnjava Avram Izrael.


Iz domace strucne javnosti cuje se da štetu uvek placa poražena zemlja. Markovic istice da krivica za agresiju nije na Srbiji koja je uvek vodila odbrambene, a ne osvajacke ratove. Avram Izrael navodi primer grcke vladajuce Sirize koja je ovih dana zatražila odštetu za Drugi svetski rat, dok je Srbija, kako navodi, "legla na rudu".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolic rekao je u Aleksincu da je Srbija braneci sebe branila pravo i pravdu, medunarodne zakone i institucije.
- Oni koji se nisu izvinili, koji se nisu suocili s posledicama svojih pogubnih odluka i dela, koje nijedan sud nije pozvao na odgovornost za smrtonosne "kolateralne greške", ne zaslužuju secanje ni oprost. Kad budu, ili ako ikada budu izgovorili reci izvinjenja i zatražili oproštaj od nas, cuce reci koje su nam uvek govorili patrijarsi dok su se klanjali senima mrtvih na stratištima: da uvek opraštamo, ali da nikad ne smemo da zaboravimo - rekao je Nikolic.


- Ponašamo se kao da smo mi njih bombardovali i kao da smo im nešto dužni - ocenio je naš sagovornik.

Radikalska vatra: Zapalili zastave NATO, EU, SAD i Kosova

Oko 200 pristalica Srpske radikalne stranke okupilo se ispred zgrade Generalštaba. Oni su zapalili zastave NATO, Evropske unije, SAD i Kosova, a potom se, zaustavljajuci saobracaj, uputili do Trga Republike.

Tamo su naišli na grupu umetnika koji su pod pokroviteljstvom Pokreta socijalista obeležavali godišnjicu bombradovanja. Oteli su im boje i platna na kojima su bile mirovne poruke i ižvrljali parole protiv NATO-a, EU, Kosova, Vucica i Vulina.

Obracajuci se uoci šetnje okupljenima ispred Generalštaba, Vojislav Šešelj kazao je da Srbija nikad ne sme da postane clanica NATO-a, niti EU, iako "izdajnicki režim Aleksandra Vucica radi na tome".

- Hteli smo simbolicno da ovim skupom obeležimo pocetak agresije, a režim je taj skup zabranio. Vucicev režim je kao krezuba veštica, rado bi ujela, ali nema zube, zato danas ni nema policajaca, a bili smo spremni da nas hapse i batinaju - rekao je Šešelj.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |