петак, 27. март 2015.

Srbi pobegli iz sibirske zabiti

 Teški uslovi rada: Tri meseca radili i na minus 40

U pismu koje su dostavili pojedinim srpskim medijima uzbunili su i domacu javnost, kojoj je još u svežem secanju stradanje šestorice srpskih radnika, takode u dalekom Sibiru.

- Zahvaljujuci medijima, vracamo se kuci. Šta ce biti sa onim ljudima koji su ostali u centralnom Sibiru, boga pitaj. Pet godina sam proveo radeci po Rusiji, i ovako nešto nisam doživeo, a šest gradilišta i tri firme sam promenio. Za Ruse ne mogu da kažem ništa loše, ali ovi naši - nemam reci - rekao je juce za "Vesti" Cvetkovic koji se predstavio i kao sekretar Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Rajevski Vronski" iz Aleksinca.

Radnici tvrde da su tri meseca radili na temperaturi od minus 40, da su zbog pada rublje prakticno ostali bez dogovorene zarade, da nisu imali adekvatnu lekarsku negu, ni osnovne uslove za život.

- Uslovi u Kujumbi su bili nenormalni. Bili smo smešteni u kontejnerima sa po šest ljudi na 12 kvadrata, hranili su nas veoma loše. Uz to smo radili na hladnoci po 11 sati dnevno samo da bismo zaradili tih dogovorenih šest dolara na sat. I sada su nam zbog lošeg kursa rublje prepolovili satnicu - naveli su radnici u pismu.

Vlasnik firme Siv invest Goran Golubovic, medutim, tvrdi da radnici "izvrcu istinu".

Dvojica radnika tražila su da se vrate kuci zbog zdravstvenih problema, nezadovoljni medicinskom uslugom. Golubovic tvrdi da se na objektu nalazi lekar, a da im je firma Velestroj obezbedila i helikopter za hitne slucajeve.
- Na našem objektu radi oko 600 ljudi, pa se postavlja pitanje da li su svi oni "zarobljeni"? Da li mislite da bi oni radili sve vreme, da su uslovi takvi kako pricaju dvojica radnika - dodaje Golubovic i obecava "za koji dan" isplatu januarske zarade.


- Nije mi jasno zašto to rade. Sve je sredeno i oni putuju kuci. Cak sa Cvetkovicem koji radi grejanje imam dogovor da se vrati u Rusiju i da nastavimo saradnju. Od svega što su naveli, istina je da su novac teško zaradili. Svi oni koji dolaze upoznati su apsolutno sa svim uslovima rada i onim što ih ocekuje - rekao je juce Golubovic, dok je u ambasadi Srbije u Moskvi cekao da ga, povodom ovog slucaja, primi konzul Milan Živkovic.

Apel za pomoc dostavljen medijima nije bio potpisan. Na kraju pisma bila su navedena dva ruska broja telefona i samo jedno ime - Dragana. Kontaktirali smo je, ali je ona rekla da joj nije jasno zašto su dali njen broj.
- Vec dva dana telefon mi neprestano zvoni zbog toga i vec pocinje da me nervira. Ja sam do pre tri meseca radila u Siv investu i tvrdim da prica nema nikakvog osnova - rekla nam je žena sa druge strane žice.
Drugi broj telefona pripada Cvetkovicu, koji nam je na pitanje zašto pismo nije potpisano, zamuckujuci odgovorio da ga nisu pisali njih dvojica, vec njegovi prijatelji kojima se požalio šta im se dešava.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |