петак, 27. март 2015.

Naučnici otkrili misteriju nastanka ćelija

 Da li su naucnici zaista uspeli da otkriju kako nastaju celije?

U svojoj osnovi celija se sastoji od tri podsistema: sitem za kreiranje odeljaka, koji uz pomoc lipida sadržaj drži na jednom mestu, metabolicki sistem sa katalizatorima i enzimima i sistem za kopiranje DNK i RNK.

DNK sadrži molekule sa instrukcijama za stvaranje proteina, jednog od najvažnijih delova svih živih organizama. Ipak, celije ne mogu kopirati DNK bez vec postojecih proteina i ne mogu sintetizirati lipide bez enzima koji su bazirani na proteinima.

Problem koji podseca na pricu o tome šta je starije - koka ili jaje, sada je možda rešen zahvaljujuci naporu strucnjaka.

Jedno od najvecih pitanja u istraživanju nastanka života jeste da li su spomenuti podsistemi nastali zajedno i odjednom ili jedan nakon drugog. Tim sa Kembridža koji vodi Džon Saterland pronašao je da se preteca DNK, RNK, aminokiselina i lipida može stvoriti od vodonikovog cijanida ili cijanovodicne kiseline.

Svi podsistemi mogli su biti stvoreni spontano kroz hemijske reakcije vodene uticajem utraljubicastog svetla. Jedina stvar koja nedostaje je zapravo vodonikov sulfid kako bi donirao svoj elektron tako da je moguce da su neki minerali koji sadrže metale ucestvovali kao katalizatori procesa, tvrde strucnjaci.

- Mlada Zemlja bila je savršeno mesto za takve reakcije, a cijanovodicne kiseline i vodonikovog sulfida je u tom periodu bilo u izobilju, jer su se nalazili u meteorima i kometama koje su bombardovale našu planetu u prvih nekoliko stotina miliona godina - rekao je Saterland.

Moguce je da su se pri tim procesima desile promene koje su kreirale aminokiseline i lipide, ali na drugim mestima.

- Sasvim je verovatno da su se ti odvojeno kreirani sastojci "sreli" nakon što ih je kiša sjedinila na isto mesto - zakljucio je Saterland.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |