петак, 27. март 2015.

Federika iz Prištine stigla u Beograd: Otvaramo poglavlja ove godine

Mogerini na sastanku sa Tomislavom Nikolicem

- I moja glavna poruka ovde je ne samo da je Srbija cvrsto na putu ka Evropskoj uniji vec i da je Unija spremna na otvaranju pregovarackih poglavlja ove godine. To je od uzajamnog znacaja, rekla je Mogerini na zajednickoj konfernciji za novinare sa premijerom srbije Aleksandrom Vucicem.

Ona se zahvalila Vucicu na liderstvu, posebno kada je rec o sprovodenju ekonomskih reformi, sprovodenja dogovora iz Brisela , kao i na napornom radu na polju evropskih inetegracija.

- Budite uvereni da sam ja licno spremna i da je EU spremna da predemo kilometre koji su pred nama zajedno, naglasila je visoka predstavnica.

Ona se zahvalila Srbiji na nacinu na koji predsedava OEBS-u, kao i i na ucešcu u misijama EU širom sveta.

- Predsedavanje OEBS-u je veoma važno za EU, imamo dobru saradnju, a vlada je pokazala spremnost da pojaca tu saradnju, rekla je Mogerini.

Potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini otpocela je danas posetu Beogradu sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem.

Ona je, takode, imala odvojen sastanak sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojkovic koja je prenela Mogerinijevoj da je Srbija posvecena evropskom putu i da je uloga Narodne skupštine u tom procesu veoma znacajna.

- Svesni smo da put ka punopravnom clanstvu u Evropsku uniju nije ni lak ni brz, ali parlamentarci su posveceni tome, rekla je Gojkovic.

- Narodna skupština u proteklom periodu usvojila je mnoge refomske zakone i kontinuirano radi na usaglašavanju zakonodavstva sa evropskim.

Mogerini se složila da je uloga Narodne skupštine veoma znacajna u procesu evropskih integracija.

Visoka predstavnica je istakla da racuna na zajednicki rad Srbije i EU u mesecima i godinama koje dolaze u procesu evropskih integracija ocenjujuci da je rukovodstvo Srbije posveceno ovom cilju.

Ona je takode rekla da EU ceni ulogu Srbije u regionu i naglasila da su u prethodnom periodu ucinjeni veliki, cak istorijski koraci, u oblasti regionalne saradnje.

Mogerini je navela i da Srbija igra znacajnu ulogu na medunarodnoj sceni, imajuci u vidu predsedavanje OEBS-om, navedeno je u saopštenju.

Mogerinijeva, koja boravi u Beogradu prvi put otkako novembra prošle godine stupila na dužnost, razgovarace i sa premijerom Aleksandrom Vucicem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dacicem.

Glavne teme su dijalog Beograda i Prištine i primena dogovorenog.

Mogerinijeva je u intervjuu za "Danas" odbacila tvrdnje da EU "gleda kroz prste" Srbiji kada je rec o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se reši pitanje Kosova.

- Srbija bi trebalo da ostvaruje svoju reformsku agendu. To je jasna obaveza i doprinos Srbije. To je važno u kontekstu napredovanja ka Evropskoj uniji, ali pre svega - za samu zemlju. Vlada je bila jasna u pogledu svoje ambicije da unapredi ekonomsku situaciju. Ekonomske, socijalne i politicke reforme se moraju ostvariti i primeniti bez odlaganja. Tako da nema "gledanja kroz prste, rekla je visoka predstavnica EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vucih izjavio je danas da Srbiji niko ne gleda kroz prste ni domaca javnost ni Evropska unija i da sve što planiramo da postignemo, uradicemo težim putem - odgovornim radom.

Vucic je, nakon sastanka sa potpredsednicom Evropske komisije i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, naglasio da je teza da se Srbiji gleda kroz prste smešna.

- I Federika Mogerini je danas rekla, odgovarajuci na pitanja, da se Srbiji ne gleda kroz prste. To je smešna teza. Ako nesto mislimo da postignemo, to cemo uraditi teškim radom i odgovornim pristupom, rekao je premijer.

On je istakao da Srbija rezultate mora da postigne težim putem i odgovornim radom.

Govoreci o otvaranju novih poglavlja u pregovorima, Vucic je rekao da je danas, sa Mogerinijevom iskreno o tome razgovarao i da postoji još obaveza koje Srbija mora da ispuni.

- Ona je pokazala volju i želju da ce ove godine biti neka poglavlja otvorena, kako bi pokazala da se poštuje naš rad i evropsko opredeljenje, rekao je Vucic i naglasio da je na Srbiji da ispunjava svoje obaveze.


Ministar spoljnih poslova Ivica Dacic i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini danas su zajednicki konstatovali napredak Srbije u evropskim integracijama i izrazili ocekivanje da ce uskoro biti otvorena prva pregovaracka poglavlja.

Glavne teme razgovora tokom posete Mogerinijeve Beogradu bile su evropske integracije Srbije, dijalog Beograda i Prištine, predsedavanje Srbije OEBS-u kao i aktuelna situacija u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo.

Nedavni završetak procesa skrininga i pozitivna i izbalansirana rezolucija Evropskog parlamenta o evropskim integracijama Srbije 2014. godine samo su neki od pokazatelja uspešnosti ovog procesa, ocenjeno je u razgovoru.

Takode, afirmativno je ocenjena uloga Srbije u regionu, narocito na bilateralnom planu.

Visoka predstavnica EU Mogerini ocenila je dosadašnje predsedavanje OEBS-u kao veoma uspešno i izrazila je spremnost da se nastavi dobra saradnja EU i OEBS, navedeno je u saopštenju.

Mogerini: Pozitivna ocena za srpski parlament

Clanovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije razgovarali su sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini koja je u tim razgovorima pohvalila napore koje Skupština ulaže u proces uskladivanja domaceg zakonodavstva sa pravom EU, ali i ulogu koju Srbija ima u procesu integracija celog regiona Zapadnog Balkana.

Mogerini je, navodi se u saopštenju parlamenta, izrazila uverenje da ce tokom ove godine biti otvorena pojedina pregovaracka poglavlja i istovremeno se interesovala za stav javnog mnjenja po pitanju procesa evropskih integracija.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksadra Ðurovic i predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senic upoznali su Mogerini sa ulogom koju Narodna skupština i odbori kojima predsedavaju imaju u procesu evropskih integracija, isticuci da u parlamentu postoji konsenzus svih politickih partija po pitanju pristupanja EU.

Predsednici dva skupštinska odbora naglasili su i opredeljenost Srbije za ocuvanje stabilnosti regiona i negovanje dobrosusedskih odnosa i istakli da ce Narodna skupština nastaviti da daje aktivan doprinos procesu uskladivanja sa zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

U razgovoru sa Mogerini zajednicki je konstatovano da je ukljucenost civilnog društva u proces razmatranja pregovarackih poglavlja veoma znacajan, kako bi gradani bili potpuno upoznati sa svim prednostima koje pruža clanstvo u EU.

Govoreci o primeni Briselskog sporazuma, Mogerini je navela da su pomaci u njegovoj implementaciji ocigledni, ali da treba nastaviti intenzivan politicki dijalog Beograda i Prištine kako bi se omogucio normalan život za sve gradane na Kosovu i Metohiji.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |