субота, 28. март 2015.

Savet Evrope: Srbija da plati odštetu od 2,7 miliona evra

 Ovaj iznos je za odštete samo za 2014. godinu

Taj iznos za 2013. godinu bio je oko milion i 650.000 evra.

Statisticki podaci u izveštaju pokazuju da je Srbija 2014. godine na vreme platila odštetu u 15 slucajeva, a u 2013. godini u 26 slucajeva.

U 27 slucajeva prošle godine nije na vreme isplatila odštetu, a 2013. u dva slucaja.

Kada je rec o slucajevima u kojima Srbija nije dostavila potrebne dokaze o isplacenoj odšteti u 2014, takvih slucajeva bilo je 93, a u 2013. - 41.

Kako se navodi u  izveštaju, Ministarski savet SE ce vršiti pojacan nadzor izvršenja presuda u cetiri slucaja - slucaj Ališic (stara devizna štednja), slucaj Grudic (isplate kosovskih penzija), slucaj kompanije EVT (preduzeca sa vecinskim društvenim kapitalom) i slucaj Zorice Jovanovic (nestanak beba iz porodilišta).

Prema podacima u izveštaju, najviše na ime odštete treba da plate Rusija, Italija, Albanija, Turska i Ukrajina.

U izveštaju se konstatuje da statisticki podaci ukazuju na pozitivan trend uocen 2011. godine, što znaci permanento smanjivanje broja nezavršenih slucajeva i rekordan broj završenih slucajeva.

Istovremeno, u izveštaju se ukazuje na postojanje strukturnih problema koji i dalje predstavljaju glavni izazov: kontrola akcija snaga bezbednosti, uslovi u zatvorima, efikasnost pravosuda, uskracivaje imovinskih prava i drugi.

O izveštaju danas i sutra u Briselu, na konferenciji "Implementacija Evropske konvencije o ljudskim pravima: Naša zajednicka odgovornost", razgovaraju ministri država clanica SE, medu kojima je i ministar pravde Srbije Nikola Selakovic.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |