петак, 27. март 2015.

"Normalno je da pričam i sa Isom Mustafom"

 

- Naravno, mi razlicito mislimo, drugaciji su nam pogledi na svet, drugaciji su nam pogledi i na buducnost Kosova, ali je normalno da razgovaramo, rekao je Vucic novinarima nakon otvaranja regionalne konferencije Poslovnih ljudi u Beogradu.

On je naveo da je sa Mustafom razgovarao o problemima koje Srbi imaju na Kosovu i Metohiji, ali i o drugim pitanjima.

- Moj posao je da razgovaram i uvek cu da razgovaram, i kao što mi je uvek drago da razgovaram i sa Angelom Merkel i sa Vladimirom Putinom, tako mi je normalno da razgovaram i sa onima sa kojim to nije tako popularno, rekao je premijer, navodeci da je s Mustafom bilo reci i o procesu dijaloga, o tome gde da se nastavi i kako da ide dalje...

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas u Prištini da treba sprovesti sporazume koji su postignuti u dijalogu i da je pozitivan korak cinjenica da su kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic imali direktne kontakte.

- Nadam se da ce se sprovodenje sporazuma okoncati i smatram da cemo imati pozitivne korake u tom smislu. Sama cinjenica da premijer Mustafa ima direktno kontakte sa premijerom Vucicem je pozitivan korak, rekla je Mogerini na zajednickoj konferenciji za novinare sa Mustafom.

- Ako vidite gde smo bili pre nekoliko godina i gde smo danas, onda je rezultat pozitivan, ali ima jos mnogo toga da se radi. Znam da je deo sprovodenja sporazuma najteži, ali sam uverena da ce se dijalog nastavi, rekla je ona, isticuci da je dobro što je pocelo sprovodenje sporazum za provosude.

Mogerini je naglasila da ocekuje da Skupština Kosova ima dvotrecinsku vecinu za usvajanja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zlocine na Kosovu.

- Necemo spekulisati o tome, ali želim da Skupština Kosova to usvoji, rekla je visoka predstavnica EU.

- Mislim da treba saradivati i videla sam dva premijera u februaru i vidim da saradaju zajedno. Ponekad ima tenzija i to je normalno, ali vidim dijalog kao pozitivnu stvar. Dialog nosi sa sobom progres za stanovnike Kosova, zakljucila je Mogeri

Visoka predstavnica je rekla da ce "ova godina ce biti znacajna za Kosovo i EU i tokom leta cemo, najverovatnije, potpisati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, kako bi poboljšali sve oblasti života".

Ona je navela da je ocekuje i rad na liberalizaciji viza za Kosovo i da ceka izveštaj o progresu za viznu liberalizaciju.

- Politicki mi imamo volju da napredujemo, ali treba nam solidna tehnicka podrška. Znam koliko je za Kosovo vredna liberalizacija viza i ja cu vam pomoci u tome i ostalim izazovima. Migracije, ekstremizam i sve ostalo, cinicemo da suzbijamo zajedno i ocekujem dobre rezultate, posebno za gradane, rekla je Mogerini.

Potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini posetice sutra Beograd, prvi put u tom svojstvu, a, kako se ocekuje, glavna tema razgovora sa srpskim zvanicnicima bice dijalog Beograda i Prištine i primena postignutih dogovora.

Mogerinijevu ce primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolic, premijer Aleksandar Vucic i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic.


Mustafa je kazao da Kosovo želi da što više bude prisutno u EU i da EU bude što više prisutna na Kosovu.

- Kosovo želi da ima dobru saradnju sa Srbijom i ja sam juce razgovarao sa premijerom Vucicem kako bi direktnim kontaktima rešavali sve probleme", rekao je Mustafa.

On je zahvalio Mogerini za njen veliki doprinos u sporazumu o pravosuda i podsetio da je juce objavljen konkurs za popunjavanje mesta u pravosudnom sistemu na Kosovu, što je rezultat i sporazuma iz Brisela.

- Mi kao Kosovo dajemo podršku za formiranje Specijanog suda (za ratne zlocine) i Kosovo nema cega da se boji, pa ni svoje prošlosti, kazao je Mustafa.

On je naveo da je Mogerini obavestio o planu i programu vlade Kosova i nameri da probleme pokušaju da reše reformama, naglašavajuci da je želja da se ubrza proces vizne liberalizacija, kako bi gradani Kosova mogli slobodno da putuju.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |