петак, 27. март 2015.

Tači: Naši neprijatelji su Putin i džihadisti

 Taci: Pitanje vremena kad ce nas Srbi priznati

Taci je, takode, uveren da ce Srbija u skorijoj buducnosti zvanicno priznati nezavisnost Kosova.

- To se nece dogoditi sutra, ali ce uslediti u bliskoj buducnosti. Pristupanje Srbije i Kosova EU i priznanje Kosova ce biti povezano, rekao je Taci u intervjuu agenciji APA.

Kosovski šef diplomatije rekao je i da zapadni Balkan, prema njegovom mišljenju, trenutno ugrožavaju dva fenomena: na jednoj strani Islamska država i ekstremizam spreman na nasilje u pojedinim delovima Balkana, a na drugoj rastuci ruski uticaj u nekim zemljama.


Taci je kritikovao izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dacica na prošlonedeljnoj konferenciji o džihadizmu u Becu, da zapad nije blagovremeno suzbijao ekstremizam, vec ga je podsticao.

- To je ocigledno bio pokušaj da se sopstvena uloga u širenju nasilja i ekstremizma pre 20 godina opravda, ocenio je on.


Dodao je da "Kosovo nije mesto na kojem se gaji islamski ekstremizam, vec se protiv njega vodi borba" i u prilog tome naveo da je Priština nedavno, po austrijskom uzoru, usvojila zakon koji zabranjuje ucešce u stranim ratovima.


Taci je, istakavši da postoji konsenzus kosovske politike i društva za borbu protiv ekstremizma, podvukao da je Kosovo sekularna i tolerantna država sa "veoma umerenim islamom" i ukazao da 99,9 odsto stanovnika "kaže da su Evropljani".


On je takode negirao da su medu ranijim borcima Oslobodilacke vojske Kosova bili džihadisti.

- Bio sam politicki voda OVK i nisam nikada dozvolio da se našoj oslobodilackoj borbi prikljuce verski ratnici, da džihadisti ukaljaju naš rat", rekao je Taci i dodao da je ekstremizam na Kosovo dospe posle rata preko "navodnih humanitarnih verskih organizacija sa Bliskog istoka, koji nisu bili pravi humanitarci.


On je podvukao i da je put Kosova u nezavisnost nepovratan, podsetivši da je 108 clanica UN priznalo nezavisnost i da se gotovo svakog meseca Priština prima u jednu medunarodnu organizaciju.

Taci je rekao i da se nada da ce još tokom ove godine doci do "prolamanja leda" kod pet država clanice EU koje još nisu priznale Kosovo i ukazao da je priznanje Grcke, Rumumije, Slovacke, Španije i Kipra potrebno kako bi Kosovo moglo da pristupi EU i NATO.


Prema njegovim recima, približavanje EU i NATO je trenutno bliže nego UN, gde Rusija ima pravo veta, dodajuci da se nada da ce Moskva, kada je o Kosovu rec, prestati da bude "srpskija od Srbije".

Taci je takode uveren da ce Beograd "gubitak južne pokrajine uskoro zvanicno priznati".


- To se nece dogoditi sutra, ali ce uslediti u bliskoj buducnosti. Pristupanje Srbije i Kosova EU i priznanje Kosova ce biti povezano, istakao je on i dodao da Beograd u dijalogu pokazuje dobru volju.


Govoreci o svojoj politickoj karijeri, Taci je rekao da njegova politicka snaga potice iz naroda i da ce je iskoristiti kako bi bio "faktor ujedinjenja gradana Kosova, bez obzira na etnicku pripradnost, i njihov predstavnik u svetu".


Kada je rec o ilegalnim migrantima sa Kosova u EU, Taci je uveren da više nece biti talasa te vrste izrazivši nadu da ce EU još ove godine ukinuti vize gradanima Kosova.


- Kosovari bi trebalo da dobiju slobodu da posete svoje rodake u državama EU, a pre svega trebalo bi da iskuse da Evropa nije raj, zakljucio je Taci.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |