петак, 27. март 2015.

Kako je Jugoslavija pronašla svoju dušu: Bolje grob nego rob!

 Demonstracije u Beogradu protiv Trojnog pakta

Puc je izvršen u jedan sat po ponoci, 27. marta 1941. godine, a cim je informacija o prevratu dospela u narod, u Beogradu i drugim srpskim gradovima a ponegde i širom Jugoslavije (Dalmacija), izbile su masovne ulicne demonstracije u znak podrške gradana pucu.

Veliki masovni bunt dvadesetsedmog marta upamcen je po parolama "Bolje rat nego pakt" i "Bolje grob nego rob".

Britanski lider Vinston Cercil izjavio je tada da je "Jugoslavija pronašla svoju dušu". 

Pucem je, de fakto, poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu (Nemacka, Italija i Japan) od 25. marta.

U ime kraljevske vlade, posle mucnih pregovora, a nakon ocene da je Jugoslavija strategijski u bezizlaznom položaju, i da se nikakva pomoc od saveznika ne moze dobiti, u Becu su protokol o pristupanju Trojnom paktu, potpisali ministar predsednik Dragiša Cvetkovic i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar-Markovic.

Namesništvo, cija je prva licnost bio knez Pavle Karadordevic uklonjeno je, a maloletni kralj Petar II proglašen je punoletnim, dok je  knez namesnik poslat u progonstvo.

Planeri i izvodaci puca bili su pripadnici neformalne grupe uglavnom vazduhoplovnih oficira kao i pojedinci iz redova jedinica garde.     

Centralna licnost puca bio je vazduhoplovni general Dušan Simovic, potonji predsednik vlade, ali je nepodeljeno mišljenje da je iza njega stajao general Bora Mirkovic, a istaknutu ulogu je imao i major Živan Kneževic.

Nije potpuno rasvetljeno, ali je opšte prihvaceno uverenje, medu strucnjacima, da je presudan podsticaj državnom udaru u tako prelomnom trenutku imao uticaj inostranstva, pre svega Londona, ali po svemu sudeci i Moskve.

General Mirkovic nije ni krio kontakte i susrete sa Maplbekom, ili Kempeblom.

S druge strane, potpuno je nesumnjivo da je nezadovoljstvo pristupanjem Trojnim paktu, bilo ogromno, te da je puc, izvesno, bio i izraz raspoloženja velikog dela naroda.

General Simovic je uz položaj nacelnika Glavnog generalštaba, preuzeo i ulogu predsednika vlade. Slobodan Jovanovic, ugledni pravnik, akademik, prvi put je dobio i nekakvu politicku funkciju, izuzimajuci možda "Srpski kulturni klub".

Izgnani knez Pavle, iako potpuni anglofil, tertiran je od britanske  ratne vlade grubo. Prvobitno je bio zatocen duboko u unutrašnjosti Kenije, a kasnije mu je dozvoljen boravak u Južnoj Africi.

Srpske opozicione stranke i patriotske grupe, kao i Srpska crkva, oduševljeno su primile vest o državnom udaru.

Usledio je 6. aprila masovni brutalni napad Nemacke, Italije, Bugarske i Madarske.

Jugoslavija je raskomadana, a nacisticki okupatori formirali su tzv. Nezavisnu državu Hrvatsku, zatim veliku Albaniju, veliku Bugarsku.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |