петак, 27. март 2015.

Sramno ćutanje o NATO zločinu

 Detalj sa okupljanja Srba u Becu

Svim dijasporskim organizacijama je Zoran Milinkovic, predsednik Instituta za javnu diplomatiju, porucio da se ovakvi dogadaju moraju obeležavati kao opomena da se tako nešto više nikada ne sme dogoditi.


Revoltiran što je izostalo obeležavanje 16-godišnjice agresije na Srbiju, Mraovic je tražio smenu Romea Miloševica, predsednika Saveza Srba Francuske. Mraovic je ukazao i na ogromne žrtve i štete tokom bombardovanja, istakavši da su mnoge organizacije Srba u rasejanju dostojno obeležile 24. mart, dok Romeo Miloševic sa saradnicima "nije imao potrebu za tim"!

- Umesto toga, on je za 29. mart zakazao redovnu Skupštinu Saveza sa banalnim dnevnim redom. Neobeležavanje pocetka NATO agresije je nedozvoljen propust i Romeo Miloševic ne može više da predstavlja Srbe u Francuskoj. Zato se zalažem da na sledecoj sednici bude izabran novi predsednik i rukovodstvo Saveza dostojno Srba u Francuskoj - porucio je Mraovic.

Odgovor Mraovicu stigao je od Gorana Stankovica iz Nadzornog i Odbora za ocuvanje istorijskih znamenitosti Saveza. Stankovic je porucio da je 24. marta na sajt Saveza stavljen kraci tekst i fotografija pod naslovom: "Ne zaboravljamo", uz prenete tekstove iz "Vebtribjuna" i "Telegrafa", kao i spisak clanova novog Biroa Saveza, medu kojima je za celnika Odbora za srpske nacionalne interese umesto Mraovica imenovan Aleksis Trud.

To je naljutilo Mraovica, pa je odgovorio da se takva godišnjica ne obeležava samo na Fejsbuku! Posebno je, kaže, zapanjen prenošenjem clanaka iz "Telegrafa" kao pravog bisera NATO propagande!

- Srbima u Francuskoj servirate da Slobodan Miloševic nije hteo da spreci bombardovanje, vec je rekao "ne" Amerikancima u Rambujeu. Trebalo je da kaže "da" i to bi bilo na liniji izdajnika - ogorcen je Mraovic.

On je zapitao celnike Saveza da li su izabrani da obmanjuju Srbe u Francuskoj i ucestvuju u falsifikovanju srpske istorije.

- Kažete "nismo zaboravili", a ja kažem da niste ništa ni znali, a ni sada ne znate. Ovakvi kakvi ste, vi ste sramota za Srbe u Francuskoj - porucio je Mraovic.

Okupljanje Srba u Becu u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti prošlo je bez tamošnje Zajednice srpskih klubova, što su neki od dijasporaca prokomentarisali kao sramni izostanak! Pod parolom "Ne zaboravi zlocin bez kazne", organizatori skupa su porucili da ne zaboravljaju 627 godina od Miloša Obilica i Otomanske imperije, 101 godinu od Gavrila Principa i Austro-ugarske monarhije, 74 godine od Hitlerove fašisticke imperije i 16 godina neokolonijalne NATO imperije.

- U amanet potomcima ostavljamo kosovski zavet da, kad dode trenutak, budu spremni kao što su bili naši pradedovi 1389, 1804. i 1914. godine. Svaka imperija ce kad-tad pasti. Nikada se ne sme zaboraviti kad je Srbija bila "meta", kad su ubijana deca, uništavane naše kuce i bolnice, kad je Dunav tekao preko mostova, a laž pobedila istinu - culo se od organizatora.

Dugogodišnji aktivista Dragoljub Nekšojevic kritikovao je što na okupljanju nije bila predstavljena Zajednica srpskih klubova.

- Sramno je da nema Zajednice koja je organizovala proteste tokom bombardovanja, a posle toga godinama više nije ucestvovala - kazao je on.

Zoran Milinkovic, predsednik Instituta za javnu diplomatiju u Briselu, zamerio je dijasporskim celnicima što nisu obeležili 24. mart.

- Sve organizacije Srba taj dan su morale da obeleže, jer svi smo patili u toj strašnoj tragediji. Današnje mlade organizacije ili celnici nemaju iskustva i nije im palo na pamet da je potrebno obeležiti taj datum, što je za kritiku - kaže Milinkovic i istice da se šteta naneta Srbiji i narodu ne sme zaboraviti.

U svom odgovoru Savezu Srba Francuske, dr Simo Mraovic je postavio niz pitanja.
- Zar nisu pripadnici NATO pakta uništavali Srbiju da bi je vojno okupirali i potom izgradili planirani Bondstil za druge nasilnicke pohode? Zar nisu bombardovali Srbiju da prigrabe rudno bogatstvo, da unište industriju, da jeftino kupe šta je isplativo i da dodu do jeftine i poslušne radne snage? Zar nisu srušili legalnu vlast u Srbiji da bi doveli kvislinge i svoje ambasadore koji upravljaju Srbijom - zapitao je u Mraovic u otvorenom pismu.


On je naglasio da sa takvih skupova treba u javnost poslati poruke mira, kao i da bi Srbija morala da od svih zemalja, koje su ucestvovale u NATO agresiji, traži da pomognu uklanjanju ruševina i izgradnju porušenih objekata.

- Nisu to bili objekti tadašnjeg predsednika države, vec naroda. Uostalom, nije bombardovan narod Srbije, vec tadašnja vlast - zakljucio je Milinkovic. Jedan od onih koji nije propustio nijedno okupljanje od bombardovanja je Živorad Milanovic koji smatra da je neophodno svakog 24. marta održavati skup secanja i ne dopustiti da u zaborav padnu nevine žrtve.
- Ovakva okupljanja treba da podsete mlade šta se desilo i da se nikada nepravda ne zaboravi - rekao je Milanovic.
Dragana Radosavljevic, takode ucesnica svih dosadašnjih protesta, ukazuje da oni služe za budenje svesti o zlocinu, dok je Lazar Bilanovic, predsednik Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, istakao da se okupljanju prikljucuje sve više Austrijanaca. Crnogorski premijer Milo Ðukanovic

Skup za promociju NATO u budvanskom hotelu Avala naljutio prosvetne radnike iz tog grada koji su ultimativno tražili od organizatora i rukovodstva hotela da skup odmah bude prekinut i da napuste grad, jer su za opsluživanje te manifestacije angažovani ucenici nekih crnogorskih škola.

Na dan pocetka agresije NATO, promoterima ovog vojnog pakta ultimatum je predao profesora Vlajko Janjic. Nazvavši alijansu "zlocinacko teroristickom organizacijom", profesori su porucili da daju 24 sata ucesnicima da odu iz Budve i Crne Gore i hitno oslobode obaveza sve ucenike koji ih opslužuju da se i ta omladina ne bi našla na meti besa zbog besprimernog ispiranja mozgova ucenika o nekakvoj humanitarnoj ulozi zlocinacke NATO organizacije.

Malo ranije, crnogorski premijer Milo Ðukanovic je izjavio da se Crna Gora u kriticnim danima NATO bombardovanja odlucila u korist mira i vlastitih nacionalnih interesa.

- Niko ne može osecati zadovoljstvo što je naša zemlja bila meta NATO. Jednako tako mislim da sve što je Crna Gora uradila u odnosu na tu situaciju u poslednjih 16 godina možemo da doživljavamo s neskrivenim ponosom - rekao je Ðukanovic.

Osvrnuvši se na odnos Srbije prema NATO, Ðukanovic je rekao da nijedna zemlja ne može biti "pusto ostrvo". On je ukazao da "Srbija komunicira s NATO" i da je ovakva Srbija, "pouzdan partner svima u regionu".

- Uvek je bilo fatalno za Balkan kada je ostajao na marginama evropske politike, a pametni ljudi, kad produ kroz takvo iskustvo, ne dozvoljavaju sebi luksuz da ostave mogucnost da se takva iskustva ponavljaju - kazao je crnogorski premijer.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |