петак, 27. март 2015.

Odgovor iz EK: Da li je Kosovo suverena država?

 Ketrin Rej: Stav EU o Kosovu ostao isti

Odgovarajuci na novinarsko pitanje povodom jucerašnje izjave visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini u Prištini da su Srbija i Kosovo "suverene države" i da li to znaci promenu stava EU, Rej je rekla:

- Mogerini je juce boravila u Prištini gde je glavna tema bio dijalog Beograda i Prištine, koji je obnovljen u februaru i da se dijalog vodi o normalizaciji odnosa izmedu Beograda i Prištine, Srbije i Kosova i obe strane su tom dijalogu posvecene. Pitanje priznavanja je pitanje za države clanice EU, navela je Rej.

Na insitiranje novinara da li je konkretno visoka predstavnica Mogerini promenila stav o KIM, Rej je ponovila da se stav EU nije promenio, a da je pitanje priznavanja pitanje za države clanice.

Ona nije htela da dalje komentariše izjavu visoke predstavnice, ali je podsetila da je ona danas u Beogradu, gde razgovara sa predstavnicima državnog vrha.

Zvanican stav EU je da je statusno neutralna, jer pet clanica ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Mogerini je spornu izjavu dala juce, tokom boravka u Prištini, na jednoj tribini.

- Dijalog se odvija izmedu dve ravnopravne strane. Dijalog se odvija izmedu dve države, rekla je Mogerini na jednoj otvorenoj debati u Prištini, preneli su prištinski mediji.

Pored toga, ona je rekla da ce proces integracije Kosova u EU biti podržan od pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

List "Koha ditore" navodi da je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost postala prva zvanicnica koja je otvoreno o Kosovu govorila kao o "suverenoj drzavi".

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |