субота, 28. март 2015.

Treba li da se izvinimo što su nas bombardovali?

 Predsednik podsetio kako su decje igralište i cela porodica postali "kolateralna šteta"

- Šesnaest godina je prošlo od kako su prve NATO bombe pale na naše gradove i sela, u njima na škole, bolnice, fabrike, televiziju i kasarne, cak i na ambasadu Narodne Republike Kine, izvan njih na naše njive, aerodrome, mostove i pruge. Kada im se ucinilo da to nije dovoljno, gadali su naše kuce i u kucama naše najvece blago - našu decu. Braneci svoju teritorijalnu celovitost, branili smo medunarodni princip celovitosti svake suverene zemlje na svetu, branili smo pravo i pravdu, medunarodne zakone, povelje, institucije pred kojima bi trebalo da smo svi jednaki - istakao je Nikolic.

Na spomeniku koji je podigao narod Srbije 1. novembra 1999. godine ispisana su imena 24 osobe koje su stradale u NATO bombardovanju. Spomenik se nalazi ispred stambene zgrade koja je izgradena za ljude kojima su porušene kuce tokom NATO bombardovanja.

Nastradalim stanovnicima Aleksinca sugradani podigli spomenik

Nikolic je naveo da se Srbija seca svoje nesrece, pamti svoje sugradane, broji nevine žrtve i radi i da se, opet, kao i citavog 20. veka, podiže iz pepela.

- Kad pomenemo njihovu prošlost, kažu da je važna samo lepša buducnost. Kad pomenemo našu buducnost, kažu da je ne zaslužujemo zbog prošlosti. Nama nije dozvoljeno da za svoju decu gradimo lepšu buducnost sve dok se, kako kažu, ne suocimo sa svojom prošlošcu i odlukama koje smo donosili. Dok se ne izvinimo za sve što su nam ucinili. Pa dobro, ako ova pravila suocavanja važe za Srbiju, da li je to opet iz posebne knjige, da li ona važe samo za nas. Neka nam makar pokažu tu knjigu pravila po kojoj su pre šesnaest godina podigli avione i danima bacali po našoj zemlji bombe od kojih  i danas oboljevaju naša deca. Bombe koje su posejale razdor po celoj planeti - rekao je Nikolic.

Kako je rekao, nove generacije, neopterecene predrasudama prema Srbiji, mogu da ucine dela koja bi pomogla da porodice stradalih osete smirenje.

Predsednik Srbije je precizirao da je Aleksinac bombardovan u više navrata, cak šest puta bio kolateralna greška, a 5. aprila, u 21.35, trinaestog dana od pocetka agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, pogodili su centar grada, ubili 11 i ranili 50 gradana i medu njima celu porodicu Milic: oca Dragomira, majku Dragicu i cerku Snežanu.

- Kažu da je meta bila kasarna nadomak grada i da su zbog tehnicke greške malo promašili. Kako da promaše toliko da metu prepoznaju u decjem parku, šetalištu i trgu koji cine centar Aleksinca - rekao je Nikolic.  Da li je to njihov zakon, demokratija i pravda, upitao je predsednik Srbije

Kako je dodao, naredbodavci, izvršioci, pomagaci - svi su još uvek živi, "neki od njih i sada bombarduju, a Srbija oplakuje, obeležava, otima od zaborava i traži samo pristojno ljudsko izvinjenje od silnika koji su jednu zemlju u evropi bombardovali pred kraj dvadesetog veka".

- Zar je takva sila, 19 u nepravdi udruženih država, trebalo da udari na Srbiju, a medu njima i one zemlje koje se ponose svojom tradicijom pravde i prava, ljudskih sloboda i demokratije, slobodarskih ideja. Da li je njihova tradicija istinita ili lažna. Iz kakve tradicije se izrodio ovakav cin" upitao je Nikolic.

On je podvukao da Srbija i danas poštuje i veruje u istinske znacajne civilizacijske vrednosti i da je pre 16 godina poraz doživeo njihov lažni oblik.

- Još možda i da ih zamolimo da nam oproste greh što se nadamo da ce jednog dana, meseca, godine, neko u njihovo ime zatražiti oprost i uputiti izvinjenje porodicama za ubijene civile, za decu, za sve naše postradale gradane koje su hladno nazvali kolateralnom greškom - upozorio je Nikolic.

Kako je naveo  greška jeste, ali ne kolateralna, "vec njihova istorijska i neljudska". 

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |