недеља, 17. фебруар 2013.

"Nema ukidanja institucija bez dogovora"


Premijer Srbije Ivica Dacic izjavio je da Srbija nece ukinuti svoje institucije na Kosovu bez medunarodno garantovanog dogovora o tome šta ce ih zameniti. Prvo dogovor pa ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova: Ivica Dacic
"U pregovorima pokušavamo da definišemo autonomiju Srba na Kosovu. To je za nas autonomija u autonomiji. Tražimo formiranje zajednice srpskih opština sa jasnim nadležnostima - obrazovanje, prosveta, pravosude u prvom i drugom stepenu, policija koja ce imati odnose sa prištinskim vlastima ali i sa Beogradom", rekao je Dacic televiziji Pink.
 
Upitan o stavu Nemacke i izgledima da Srbija dobije datum za pregovore s EU, Dacic je odgovorio da, nevezano s Nemackom, u medunarodnoj zajednici postoje krugovi koji smatraju da je pravi trenutak da se "navali" na Srbiju, jer je spremna da više da zbog datuma, a da je daleko sledeci tako pogodan trenutak za pritisak - prijem Srbije u EU. "To je pogrešno i to je ubijanje dijaloga", rekao je Dacic.
Premijer, koji ce 18. februara u Briselu nastaviti razgovore s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tacijem, istakao je da predlog Beograda ne znaci da bi Srbija trebalo da rasformira svoje institucije i Srbe natera da ulaze u prištinske institucije.
Dodao je da je to "prelazno kompromisno rešenje" koje bi moglo da bude prihvatljivo i za Albance.
"Pitanje je da li ce to Priština prihvatiti. Ako Priština to ne želi, Srbija sigurno nece ukidati svoje institucije. Ali, i za nas je apsolutno neprihvatljivo da Srbi apsolutno treba da se ukljuce bez ikakvih svojih institucija u prištinske institucije", rekao je on.
Dacic je ponovio da "nema nazad" i upitao šta je alternativa aktuelnoj politici Beograda.
"Da necemo vojnom snagom da povratimo suverenitet nad Prištinom? Necemo, jer u ovom trenutku to ne možemo. Mi se ne borimo sa Prištinom nego sa NATO, cak i sa EU, koja je ponekad na strani Prištine, a ne Beograda. Nije sukob jedan na jedan, Srbija ne može sama protiv velikog dela medunarodne zajednice, a naši prijatelji su
daleko da bi nam pomogli u sukobima koji se ovde dogadaju", rekao je Dacic.
Dacic je naveo da se Vlada Srbije i on kao pregovarac drže platforme i rezolucije o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije. Ponovio je da je situacija veoma teška i da Srbija svaki dan gubi suverenitet i osnovne "naznake" državnosti na Kosovu i da su srpske institucije veoma malo prisutne na Kosovu.




0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |