понедељак, 18. фебруар 2013.

"Pre pet godina ostvarili smo naš vekovni san"

Premijer Kosova Hašim Taci rekao je da su 17. februara 2008. godine snovi mnogih generacija kosovskih Albanaca postali stvarnost i istakao veliki doprinos u tome Univerziteta u Prištini. Premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Taci
Taci je na svecanoj akademiji povodom pete godišnjice proglašavanja nezavisnosti Kosova i 43. godine od osnivanja Prištinskog univerziteta rekao da je Kosovo pre pet godina institucionalizovalo svoj vekovni san.
"Tog 17. februara 2008 godine Kosovo je proglašeno nezavisnom, slobodnom i demokratskom državom. Taj velicanstveni akt je bio izraz poštovanja volje njenih gradana. Nezavisnost Kosova je velicanstveno delo stremljenja, ideala, požrtvovanja i napora mnogih generacija", kazao je Taci.

Americki državni sekretar
Džon Keri cestitao je danas kosovskim vlastima petu godišnjicu proglašenja nezavisnosti, saopštila je Ambasada SAD u Prištini.
"U ime predsednika Obame i naroda SAD, sa velikim zadovoljstvom upucujem najlepše želje narodu Republike Kosovo povodom obeležavanja pete godišnjice nezavisnosti 17. februara", navodi se u
Kerijevoj poruci. Državni sekretar SAD naveo je u poruci da je prethodna godina bila
jedna od najvecih prekretnica za Kosovo "ukljucujuci i okoncanje
nadgledane nezavisnosti Kosova, clanstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, kao i napredak zabeležen u dijalogu sa Srbijom u normalizaciji odnosa". "Sjedinjene Države ostaju cvrsto posvecene u svojoj podršci nezavisnom, suverenom i višenacionalnom Kosovu", porucio je americki državni sekretar Keri.
On je rekao da je Kosovo nakon toga nastavilo sa konsolidacijom države, što je dovelo do medunarodnog priznanja od do sada oko sto država i uspostavljanje najviših demokratskih standarda.
Kosovski premijer je rekao da nije slucajno što je manifestacija obeležavanja pete godišnjice proglašavanja nezavisnosti pocela na Univerzitetu u Prištini.
"Nema univerziteta u svetu koji se može uporediti sa ulogom promotera koju je Univerzitet u Prištini imao u nacionalnom i oslobodilackom pokretu", rekao je Taci.
Organizacioni odbor najavio je da ce danas, sutra i prekosutra biti organizovane brojne izložbe, izmedu ostalog arheološka i etnološka izložba u Muzeju Kosova, retrospektiva grafickih dela u Nacionalnoj galeriji Kosova i koncert ansambla "Shota".
Za sutra je predvideno odavanje pocasti u svim opštinama na Kosovu i polaganje venaca palim borcima. Predsednica Kosova Atifete Jahjga sutra organizuje prijem za domace i medunarodne zvanice, nakon cega ce Filharmonija Kosova izvesti svecani koncert.
U nedelju ce biti održana Parada nezavisnosti - defile pripadnika BSK-a i kosovske policije na trgu Majka Tereza u Prištini, svecana sednica Skupštine Kosova, a zatim koncert i vatromet.








0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |