понедељак, 18. фебруар 2013.

Datum u junu, Tačiju sever


Evropska unija je odlucila da Srbiji u junu odobri datum za pocetak pristupnih pregovora za clanstvo u Evropskoj uniji, kažu za "Vesti" izvori bliski Direktoratu za proširenje EU i dodaju da ce pregovori za ulazak Srbije u Uniju biti otvoreni najverovatnije do kraja godine. GRANICA: Integrisani prelaz izmedu Srbije i Kosova

Uz odluku o pocetku poslednje faze evrointegracija zakacena je i lista uslova koje Srbija mora da ispuni do juna, odnosno sednice Ministarskog saveta EU na kojoj ce odluka biti objavljena. U prvom redu to je puna primena sporazuma o integrisanom upravljanju granicama izmedu Kosova i Srbije, rešenje podele novca od carinskih prihoda i trece, ali i najteže, ukidanje takozvanih paralelnih institucija Srbije na severu Kosova, koje su vec godinama trn u oku kosovskog premijera Hašima Tacija.

Navodno, ukidanje institucija ne podrazumeva njihovo potpuno gašenje, vec integraciju u institucije države Kosovo, uz visok stepen autonomije. Prema informacijama "Vesti", Beograd je spreman da sve pomenute uslove ispuni.
Tako ce i naredna nedelja biti presudna za nastavak evrointegracija Srbije, jer se premijer Srbije Ivica Dacic sastaje sa kosovskim premijerom Hašimom Tacijem u Briselu, a tema su upravo "paralelne institucije".
S druge strane, vicepremijerka Suzana Grubješic uverava Francuze u spremnost Srbije da otpocne pregovore, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vucic putuje u sredu u Berlin kako bi s nemackim zvanicnicima govorio o pocetku pregovora i dijalogu s Prištinom. EU ZADOVOLJNI: Milica Delevic i Vensan Dežer

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Milica Delevic izjavila je da gradani Srbije zaslužuju da u junu dobiju datum za pocetak pregovora za clanstvo u EU.  Deleviceva je rekla da u tom smislu ocekuje pozitivne signale sledece nedelje iz Nemacke.

- Iznecemo nemackim zvanicnicima šta je sve Srbija do sada uradila u reformama. Verujem da cemo dobiti pozitivan impuls kako bi država nastavila ceo proces u pozitivnom smeru - rekla je Deleviceva.

Odgovarajuci na pitanje do kada Beograd mora da ispuni kljucni uslov - "normalizaciju odnosa sa Prištinom", da bi dobila pozitivnu ocenu, ona je navela da pregovori sa Prištinom, ali i diplomatske aktivnosti države moraju da budu maksimalno intenzivirani. DOVRŠAVA ZAPOCETI POSAO: Ivica Dacic sa Jelkom Kacinom

- Prvo "prolazno vreme" je preporuka Evropske komisije o napretku dijaloga Beograda i Prištine i o reformama u Srbiji koja ce biti doneta u aprilu. Važno je da taj izveštaj bude jasan i pozitivan prema Srbiji. To bi otvorilo vrata i za dobijanje datuma u junu - rekla je Deleviceva.

Svi su saglasni u jednom - Beograd ce u naredna cetiri meseca morati da "guta velike žabe" i kako je Vlada na to spremna, iz Brisela je diskretno signalizirano da nikakvi izbori sada nisu korisni ni za proces evrointegradcija Srbije, niti za dijalog Beograd-Priština.
 
Srbija ima još jedan veliki problem koji mora da reši do juna, ili najkasnije do pocetka pregovora na jesen. Naime, naša zemlja je u sudskom sporu sa Hrvatskom koja u julu postaje punopravna clanica Unije. Ukoliko se tužba Hrvatske prema Srbiji za agresiju, i srpska kontratužba za genocid ne povuku, Zagreb ce imati ogroman ucenjivacki potencijal prema pregovorima, baš kao što je Slovenija imala prema Hrvatskoj zbog nerešene granice u Piranskom zalivu. Zato je u interesu Srbije, ali i Hrvatske, da se pravni spor što pre prekine. 
Ne postoji nikakav rok u kojem se pregovori za clanstvo u EU moraju završiti. U samom procesu, koji može da traje godinama, pregovara se o uslovima pod kojim država kandidat pristupa EU i njenim osnivackim ugovorima. Kada se pregovori jednog dana završe, zemlja kandidat potpisuje Ugovor o pristupanju, a da li ce se u zemlji kandidatu raspisivati referendum o clanstvu ili ne, ureduje se domacim zakonima. 
Kada je o samim pregovorima rec, izvesno je da ce Unija tražiti da se krene od najtežih poglavlja. Pregovori zemlje kandidata za clanstvo i EU podeljeni su u 35 poglavlja takozvanih temeljnih prava. Srbija ce se na startu suociti s onim gde je najproblematicnija, a to su Poglavlje 23 (Pravosude i temeljna prava) i Poglavlje 24 (Pravda, sloboda i sigurnost), dok su za kraj ostavljene najlakša poglavlja za pregovaranje kao - "13" (Ribarstvo), "1" (Sloboda kretanja roba) ili "18" (Statistika). 
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin juce je u Beogradu rekao da je datum za pocetak pregovora o ulasku Srbije u EU nadohvat ruke i da ce Srbija u prvoj polovini ove godine imati razloga da slavi. Upitan šta ocekuje od naredne runde dijaloga Dacica s kosovskim premijerom Hašimom Tacijem, Kacin je rekao da on nema šta da ocekuje i da su dvojica premijera ti koji ce obavestiti gradane svojih država šta su postigli i šta predlažu. 
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer kazao je da je optimistican da ce EU tokom juna utvrditi datum za pocetak pristupnih pregovora sa Srbijom, i naglasio da ce konacnu odluku doneti Savet ministara svih 27 zemalja EU.

- Vlada Srbije je uložila ogromnu energiju da ispuni uslove koji se od nje traže, i nadam se da ce u junu dobiti datum za pregovore. Nadam se da ce mišljenje biti pozitivno i da ce Srbija ispuniti poznate kriterijume - rekao je on.
B. R.
Evropski put Srbije poceo je zapravo 2000. godine, ali se EU tek na Samitu u Solunu 2003. obavezala da ce sve zemlje Zapadnog Balkana uci u EU ako ispoštuju kopenhaške kriterijume. Zbog nesaradnje s Hagom 3. maja 2006. otkazani su pregovori o Sporazumu i stabilizaciji EU sa SCG, a nastavljeni su tek u junu 2007. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpisan 29. aprila 2008. godine, a 19. decembra 2009. stupio je na snagu bezvizni režim sa 25 clanica EU i tri zemlje koje nisu clanice Unije, ali jesu u Šengenskom sporazumu.

Srbija je podnela zahtev za prijem u clanstvo EU 22. decembra 2009, te je 24. novembra 2010. evropski komesar za proširenje Štefan File urucio predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkovicu Upitnik Evropske komisije o zahtevu Srbije za clanstvo u EU. Evropski parlament ratifikovao je 19. januara 2011. u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izmedu EU i Srbije.

Evropska komisija je u svom mišljenju o kandidaturi Srbije 12. oktobra 2011. preporucila da se Srbiji dodeli status kandidata za clanstvo u EU te da se pregovori o clanstvu otvore cim Srbija ostvari "napredak u dijalogu sa Prištinom". Evropski savet je dao Srbiji status kandidata 1. marta 2012. godine.
















0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |