уторак, 19. фебруар 2013.

Odbrana: Od 67 žrtava, slikano samo 35; Svedok: Podaci bili podložni promenama

Odbrana Ratka Mladica osporavala je, tokom unakrsnog ispitivanja Edina Suljica, nalaze istrage sarajevske policije o prvoj eksploziji na pijaci Markale u kojoj je u februaru 1994. poginulo i bilo ranjeno više od 200 gradana Sarajeva. Ratko Mladic na sudenju u Hagu
Tadašnji komandant VRS, general Mladic (69) optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, 1992-95. Prema optužnici, u eksploziji na Markalama, 5. februara 1994, poginulo je 66 osoba, a ranjeno više od 140 gradana.
Suljic, koji je napisao policijski izveštaj o zlocinu i krivicnu prijavu protiv nepoznatog pocinioca, ostao je pri iskazu da su i balisticki nalazi i izjave svedoka ukazivali da je granata doletela iz pravca gde u bili položaji VRS.
Mladicev branilac Dragan Ivetic pitao je svedoka da li je istraga ispitala tvrdnje da je granata eksplodirala iznad zemlje, a ne pri udaru u tlo.
"Takvih komentara nije bilo, a iz iskustva znam da je udarila o tlo, jer je ostavila trag ruže, isto kao i na drugim uvidajima" o eksplozijama, odgovorio je Suljic.
Advokat Ivetic sugerisao je i da nije bilo moguce da su gradani iz obližnjih naselja, koje su saslušali Suljic i drugi policajci, culi i zvuk ispaljenja granate i njenog preleta i ekploziju na Markalama.
Suljic je uzvratio da je zbog male udaljenosti bilo uobicajeno da se u Sarajevu cuje kada je granata ispaljena, kao i njen prelet.
"Ja sam to i licno doživeo", kazao je svedok.
Upitan zašto postoji samo 35 fotografija žrtava, ako je po krivicnoj prijavi Centra službi bezbednosti Sarajevo poginulo 67 osoba, Suljic je odgovorio: "Mogu samo da kažem da sam ja zatekao u cetiri prostorije mrtvacnice oko 60 leševa".
On je pretpostavio da su preostale leševe preuzeli rodaci pre nego što su mogli biti fotografisani.
Nakon što mu je branilac Ivetic predocio dokumente po kojima je poginula 41 osoba, a zatim 69, da bi na kraju u policijski izveštaj bio uveden broj od 67 stradalih, Suljic je objasnio da su "podaci bili skupljani do kraja istrage" i da su, stoga, "bili podložni
promeni".
Svedok je odbacio da su istražitelji bili pod pritiskom da za zlocin na Markalama okrive srpsku stranu.
Sudenje generalu Mladicu - optuženom i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95 - bice nastavljeno u ponedeljak, 18. februara.











0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |