петак, 22. фебруар 2013.

Svedočiću Radovanu, ako me ne uhapse

15. 02. 2013. 13:05h | J. Arsenovic - Vesti
Ratni nacelnik Trebinja i jedan od osnivaca Srpske demokratske stranke Božidar Vucurevic spreman je da svedoci pred Haškim tribunalom u korist odbrane Radovana Karadžica. U razgovoru za "Vesti" Vucurevic kaže da je to "njegova dužnost prema istini, Karadžicu i srpskom narodu", ali da je uslov da se on pojavi na sudu taj da mu Tribunal garantuje da nece biti uhapšen po hrvatskoj poternici. Božidar Vucurevic, bivši gradonacelnik Trebinja
- Tribunal mi je potvrdio da cu biti pozvan, ne pominjuci nicije ime, a pravni savetnici Karadžica su mi rekli da cu od suda dobiti garancije da me niko nece sprecavati, uznemiravati i da ce mi biti garantovan slobodan odlazak i povratak iz Haga - kaže Vucurevic.

Da li bi vas na tom putu mogli uhapsiti po hrvatskoj optužnici za granatiranje Dubrovnika?
- Hrvati su napisali lažnu optužnicu i raspisali poternicu za mnom, a evo i pre tri dana su me ovi iz Tužilaštva BiH u Sarajevu saslušavali u svojstvu osumnjicenog za progone, rušenje, zatvaranja. Sve su to same laži i ja po sedmi-osmi put odgovaram na ista pitanja. Pa ni Haško tužilaštvo, koje me je aprila 2002. saslušavalo u Beogradu nije našlo nikakvog povoda za optužnicu protiv mene, ali na tome uporno rade Hrvati i ovi u Sarajevu.

Kako biste vi konkretno mogli da pomognete odbranu Karadžica?
- Ja sam sacuvao 73 naredbe, uglavnom komandanta korpusa, ali i naredbe Glavnog štaba Vojske RS, naredbe Vlade, a neke poticu i od samog Karadžica u svojstvu vrhovnog komandanta. Imam naredbu u kojoj on zahteva da se ne sme zlostavljati civilno nenaoružano stanovništvo vec da se ima postupati u skladu sa Ženevskom konvencijom. Imam i njegovu naredbu da se ne sme pucati na veliki muslimanski praznik, jer svaki narod ima pravo da proslavi svoju svetinju.

Imate i druge dokumente?

- Kada su se sukobile hrvatske i muslimanske vojske i pravojske, onda je traženo da Srbi spasavaju konvoje civila Hrvata. Jedna takva naredba govori da ce proci 51 autobus, šest kamiona i dva putnicka vozila. Mi smo im omogucili da mirno produ. Takvih konvoja je bilo na desetine. Upravo spremam knjigu u kojoj cu objaviti sve te naredbe.

Da li ste tužili Srbiju zbog toga što vas je 2011. uhapsila po hrvatskoj poternici?
- Moj advokat mi je ponudio vansudsko poravnanje, ali ako to ne bude prihvaceno, onda cu ih tužiti zbog šest meseci robije. Sramota je tužiti majku Srbiju, ali ako ona nije imala milosti prema meni, što bih ja imao prema njoj?
Ko vas je kontaktirao iz Karadžicevog tima?
- Njegovi advokati i savetnici, dolazili su nekoliko puta. Dosta dokumenata su skenirali i odneli, ali su shvatili da bi bilo racionalnije da svedocim pred Tribunalom. Nudili su mi advokata, ali meni on ne treba jer ja znam da pricam. Rekli su da imam pravo na telohranitelja, ali mene bog cuva, a telohranitelja nisam imao ni u ratu. Jedino mi treba prevodilac.




0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |