среда, 20. фебруар 2013.

Kina zbog smoga izmešta "Peking"

15. 02. 2013. 16:34h | Telegraf| foto: AP
Rekordni nivoi zagadenosti vazduha u Pekingu pokrenuli su raspravu u kineskoj javnosti o mogucem preseljenju prestonice u neki drugi grad. Pod pritiskom ekonomskog rasta, problem bi mogao da postane još ozbiljniji ukoliko vlasti ne preduzmu hitne korake. Peking u smogu: Ni grad ni ljudi ne mogu više ovo da izdrže
Prošle godine objavljeno je nekoliko strucnih publikacija o izmeštanju glavnog grada. Radovi "Esej o izmeštanju kineske prestonice" autora Tanga Aimina i "Izmeštanje prestonice: Promena strategije je osnova za rast Kine" Šena Jaoa i Šaoa Lua isticu prednosti ovakvog poteza.
Od njihovog objavljivanja problemi u Pekingu su postali još teži i sad izazivaju veliku pažnju u javnosti. Autori ovih radova predlažu da bi novi glavni gad mogao da bude Sinjang u provinciji Henan.
Uzbunu kod korisnika interneta u Kini izazvao je i clanak na sajtu Kineskog istraživackog centra za poljoprivrednu reformu pod nazivom "Kineska prestonica ce od 2016. biti preseljena u Sinjang". U njemu se navodi da je to nešto što je vec odluceno. Na istom sajtu se može naci i clanak pod nazivom "Da li su pripreme za premeštanje prestonice u Sinjang pocele?" u kome se kaže: "Problemi nestašice vode, dramaticnog porasta populacije, zagušenja saobracaja i zagadenja ne pokazuju znake poboljšanja. Rasprava o preseljenju prestonice se zagreva".
Navodi se i da je prošle godine izvršeno istraživanje o mogucnosti da Sinjang postane prestonica. U istraživanju je ucestvovalo 160 strucnjaka iz 20 državnih tela.
Ako se Kina bude odlucila na ovaj korak, ona svakako nece biti prva zemlja koja je tako nešto ucinila. Podsetimo, Brazil je svoju prestonicu iz Rio de Žaneira preselio u Braziliju, grad koji je izgraden iz temelja samo zbog toga. Posle ujedinjenja Zapadne i Istocne Nemacke, Bon je ostao neko vreme sedište vlasti, da bi se pocetkom treceg milenijuma sve državne institucije vratile u Berlin.




0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |