среда, 20. фебруар 2013.

Kako je kafana "Znak ?" dobila ime

15. 02. 2013. 07:17h | Vesti| foto: wikipedia
U Glavnoj caršiji, kako se nekada nazivalo jezgro Beograda, preko puta bocnih vrata Saborne crkve, onima iz Ulice kralja Petra, i dan-danas se nalazi kafanica na donjem spratu jedne od malo preživelih kuca iz turskih vremena. Kako saopštava komediograf i boem Branislav Nušic pre jednog veka, "to je kuca cuvenog Ecim-Tome, te se i ta kafanica u prvo svoje vreme zvala Ecim-Tomina kafana". Kasnije, ona je dobila ime Kafana kod Saborne crkve. Vladiku Inokentija ljutilo da se jedna kafana zove Kod Saborne crkve
"Kada je vladika Inokentije postao mitropolit i nastanio se prema Sabornoj crkvi, njega je to ljutilo da se jedna kafana zove Kod Saborne crkve. Tako zakupac kafane bude prinuden te dozove jednoga dana firmopisca da izbriše firmu i novom je zameni. Firmopisac izbriše staro ime ali niko, ni gazda, ni gosti da se sete kakvo bi novo ime dali kafani.
Nekoliko dana domišljali su se i gazda, i firmopisac, i gosti pa nikako da nadu podesno ime. Za to vreme firmopisac ispiše iznad vrata znak pitanja hteci time da oznaci da pitanje natpisa stoji otvoreno i da se ceka njegovo rešenje. Publika prihvati onaj znak pitanja kao definitivno rešenje i tako i nazove kafanu koja ostade zatim, pa sve do danas, kafana kod Znaka pitanja. Firmopisac je izbrisao staro ime ali niko, ni gazda, ni gosti da se sete kakvo bi novo ime dali kafani, pa je stavio znak pitanja. Tako osta do dana današnjeg

Kafana kod Znaka pitanja odista vezuje svoj život sa životom Saborne crkve. Nju pohadaju posetioci Saborne crkve. Ako ko pre vremena porani na službu božju, svratice u tu kafanu na jutarnju rakiju i kafu. Ako je neki parastos, tu ce se sabrati posetioci da sacekaju vreme. Ako je kome duga služba u crkvi, te ne može da je odstoji, tu ce svratiti da se potkrepi. Kada su pratnje pa hoce neko da izbegne one duge govore i besede nad pokojnikom, tu ce se skloniti. Clanovi pevackog društva, pre no što podu na hor crkveni, tu ce svratiti da popiju kafu i da se saberu i uopšte, sve što ima posla sa Sabornom crkvom i u Sabornoj crkvi, tu ce se svratiti. I zato je ta kafanica oduvek dobro radila", zabeležio je Branislav Nušic.
Prva kafana u koju se rado navracalo posle službe u Sabornoj crkve, bila je sedamdesetih godina 19. veka jedan mali i cist lokal zvan Kod repate zvezde. Nad vratima joj je stajao šilt na kome je bila namolovana zvezda u padu sa svetlim repom za sobom i pomenutim natpisom. Kafanu je držao Nikola Todorovic koga su zbog takve firme prozvali Nikola Repaca. Nikola Todorovic Repaca bio je otac znamenitog glumca Save Todorovica koji je u tom kraju i odrastao.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |