уторак, 19. фебруар 2013.

"Ima sudbonosnijih pitanja od Miškovića"

15. 02. 2013. 00:42h | Beta| foto: Fonet
Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije izjavio je u da je iznenaden što se sada u Srbiji vodi postupak protiv Miroslava Miškovica "kada treba rešavati mnogo sudbonosnija pitanja za državu". Patrijarh Irinej i mitropolit crnogosrski-primorski Amfilohije (desno)
"Ali, to nije moje, nego onih koji su za to zaduženi", dodao je Amfilohije u intervjuu podgorickoj televiziji "Vijesti". Na pitanje o tome da li je razmatrao mogucnost preispitivanja odluke da se ordenom Kralja Milutina 2011. godine odlikuje preduzece "Mat kompani" ciji su suvlasnici bili braca Duško i Darko Šaric, Amfilohije je odgovorio da "on nije delio ordene".
 
Komentarišuci ocene EU da u Crnoj Gori nema "vidljive borbe protiv visoke korupcije", Amfilohije je kazao da "borbe sigurno ima", ali da "vrana vrani oci ne vadi".
Amfilohije je ponovio stav Mitropolije da vlast u Crnoj Gori pokusava da "eliminiše" i "ignorise" Pravoslavnu crkvu i kao primer za to naveo to što je država ugovorni odnos prvo regulisala sa Svetom stolicom.
"Što se tice nepodobnih Šarica i drugih koji su na tapetu, moram da primetim da, kada bi se od reda zavirilo kod svih onih koji su u poslednjih dvadeset godina stekli enormno bogatstvo, verujte mi da to nisu stekli od svoje plate", kazao je mitropolit.
Konstatovao je da Evropa po korupciji "nije mnogo zlatnija od nas". "Poletarci smo mi pred Evropljanima", ocenio je Amfilohije i taj svoj stav ilustrovao tvrdnjom da "ljudi koji su bili angažovani oko Kosova, imaju svoje važne interese i na Kosovu, i u Makedoniji".
"Da smo dobri, nismo", kazao je Amfilohije i ocenio da "nismo gori od onih koji nas proglasavaju najgorima i svrstavaju u dacke klupe, da polazemo ispit za ispitom".
Amfilohije je izjavio u intervjuu da mu je pokojni patrijarh SPC Pavle sugerisao da ne svedoci u Tribunalu u Hagu na sudenju bivšem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševicu. Kazao je da je poslusao "razuman stav" patrijarha, ali da je intimno bio za svedocenje u Hagu.
Amfilohije je pocetkom februara, na sahrani Milosevicevog brata Borislava, javno priznao da ga je Slobodan Milosevic pozvao za svedoka, ali da se nije odazvao jer su mu tako sugerisali nadležni u crkvi. On tada nije precizirao ko ga je tako svetovao.
"Elementarna stvar je bila da se najpre potpise sporazum sa Pravoslavnom crkvom", kazao je i zakljucio da stvari "tu dobijaju nezdravu dimenziju". Crnogorske vlasti su pre dve godine ugovorima regulisale odnose sa Svetom stolicom, Islamskom I Jevrejskom zajednicom.







0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |