уторак, 26. фебруар 2013.

Najmanja banka na svetu, klijent celo selo

Rajfajzen Gamesfeld banka u južnoj Nemačkoj je jedna od 10 najmanjih banaka u toj zemlji, gledajući prema depozitima, i jedina koja ima samo jednog zaposlenog. Ova banka je ujedno i najmanja banka na svetu.
Male banke poput ove nisu retkost u malim zajednicama u Nemačkoj, a nude ograničene kredite lokalnim korisnicima. Peter Brejter (41) je jedini radnik koji u maloj banci obavlja transakcije za 500 stanovnika malog nemačkog sela Gamesfeld.
Iako se broj ovakvih malih banaka znatno smanjio u poslednjih 40 godina i danas ih ima nešto više od 1.000 u Nemačkoj. One omogućuju meštanima da obavljaju svoje svakodnevne transakcije i podižu manje kredite bez mnogo muke. Svakako, njihova je velika prednost blizina, a često nije potrebna nikakva reklama.
Brejter kaže da je ovaj posao veoma zabavan. On zna svoje klijente po imenu i redovno im nudi savete finansijske prirode. "Ljudi bi rekli da ovaj posao dosadi, međutim, to kod mene nije slučaj", kaže on.
"Srednja klasa je krvotok Nemačke, a to su često naši klijenti", objašnjavaju ekonomski stručnjaci i dodaju da su male banke zato veoma korisne, ali i profitabilne.
Brejter dodaje da je ekonomska kriza učinila da banke preko noći postanu interesantnije i navodi kako mu klijenti dolaze iz cele zemlje. "Znam da je jedna osoba zvala pet puta i tražila četiri miliona evra kredita, ali sam odbio jer nije bila iz Gamesfelda", kazao je Brejter za Rojters.
On navodi da njegova banka nastoji da pomogne zajednici u kojoj deluje, a ne samo da izvuče profit. Stanovnici su takođe zadovoljni što u svom mestu imaju banku i navode da im je ona često znala biti od pomoći u kriznim vremenima.




0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |