четвртак, 21. фебруар 2013.

Novak: "Trudim se da pomognem mladim igračima"


Najbolji teniser sveta Novak Ðokovic, izjavio je u intervjuu za RTS da mu je cilj da se u skorijoj buducnosti izgradi nacionalni teniski centar i stvori nacionalni teniski sistem iz kojeg bi izlazili novi šampioni.

Treba da gajimo pobednicki duh - Novak Ðokovic
"Voleo bih da postoji nacionalni teniski centar i nacionalni teniski sistem iz kojeg bi se radali novi talenti i novi šampioni. To je osnov za uspeh na duže staze za ovako kompleksan sport. Nadam se da cemo ga stvoriti u skorijoj buducnosti i da cemo tada obezbediti svim talentima da imaju svoj dom, da imaju mesto gde treniraju, odmaraju se, druže se. Secam se da sam, kada sam imao 12-13 godina a u tom periodu je bio rat u našoj zemlji i tenis nije bio jedan od popularnijih sportova, morao sam da odem iz zemlje i da treniram u Akademiji Nikole Pilica. Znam koliko mi je pripadnost jednoj teniskoj akademiji pomogao u tom periodu. Moja dva brata Marko i Ðorde su prošli isti put, prošli kroz tu akademiju. To je kolektivno odrastanje u individualnom sportu i to je ono što nedostaje Srbiji. Cinjenica je da se roditelji ugledaju na uspehe koje smo postigli svi mi, u muškom i ženskom tenisu, medutim to nije plan i rešenje za duže staze. Ako imate podršku familije i prijatelja, to ne znaci da je to sve i da je to kljuc za uspeh. Ja sebe vidim, i sada i po završetku karijere, u razvoju srpskog tenisa. Imam 25 godina i dalje sam aktivan igrac i to me sprecava da budem direktno ukljucen, da imam neku zvanicnu ulogu, ali se trudim tokom turnira da pomognem našim mladim igracima, da treniram sa njima, da im dam savete", kazao je Novak.
Neizbežna pitanja, kada je Ðokovic u pitanju, ticu se samopouzdanja koje poseduje i kojim slama protivnike u kljucnim momentima meceva.
"Samopouzdanje se ne trenira, ono se stice pobedama, titulama, iskustvom igranja na najvišem nivou. Samopouzdanje je ono što izdvaja najbolje tenisere na svetu od onih ostalih. Ono se rada iz samouverenosti. Vi uvek izlazite na teren sa namerom da pobedite, ko god je na drugoj strani mreže. Takav mentalni pristup mora da bude prisutan u glavi svakog tenisera. Uvek, cak i kada protivnik ima mec loptu. Uvek mora da postoji pobednicki duh. To ne znaci da vi ne treba da poštujete rivala, uvek mora da postoji poštovanje, ali ne treba da se osecate indisponirano. Dobijao sam dosta pitanja, koja je tajna uspeha. Postoji mnogo stvari koje treba da se poklope u karijeri. Proces odrastanja je presudan i to iskustvo, spoznaja šta treba da radite kao teniser koji voli taj sport. Samopouzdanje i samouverenost je nešto što dolazi iz karaktera i prošlosti koje ste imali. Verovatno detinjstvo koje smo imali ja, Janko, Ana, Jelena... svi sportisti koji smo odrastali tokom rata i sankcija, verovatno nam je dosta pomoglo da psihološki ocvrsnemo i da želimo da uspemo više nego naši vršnjaci iz ostalog dela sveta. Ali, veci deo dolazi iz tog iskustva i želje koju imamo u sebi."
Srbija ce od 5-7. aprila gostovati Sjedinjenim Americkim Državama u okviru cetvrtfinala Dejvis kupa. Mec ce se igrati u mestu Bojsi, za koji je retko ko cuo.
"Prvi put sam cuo za mesto gde treba da igramo sa SAD. Ide nam u korist što cemo imati nekoliko turnira u SAD pre toga i bice nam lakše da se prilagodimo uslovima. Ono što je sigurno je da postoji nadmorska visina koja odgovara Izneru i Kveriju koji serviraju jako, preko 220 km u proseku prvi servis. Vrlo mudro su odabrali to mesto za Dejvis kup. Nije prvi put da idemo na gostovanje u Dejvis kupu. Nadam se da ce doci i naši ljudi da nas podrže i da je ta podrška možda i presudna u tom takmicenju. Imamo izuzetno snažnu ekipu, Janko igra fantastican tenis u poslednje dve godine, Viktor uvek daje maksimum, Ziki ima najduži staž. Imamo kompletnu reprezentaciju koja je osvojila titulu 2010. godina i ta titula nam daje samopouzdanje da možemo da idemo na noge bilo kojoj reprezentaciji i da smo uvereni da možemo da pobedimo", zakljucio je Ðokovic.



0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |