понедељак, 18. фебруар 2013.

Tijanić: Javni servis nije za Srbiju

Generalni direktor Radiotelevizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanic ocenio je da je javni servis preuranjena ideja za Srbiju, u smislu održivosti sistema, i napomenuo da pitanje finansiranja javnog servisa ne može da se reši bez pomoci države. Najavljuje smanjenje radnika i niže plate na RTS-u: Aleksandar Tijanic
Tijanic je u emisiji "Da, možda, ne" na Prvom programu RTS rekao da je predlagao da se naredne cetiri godine kompletan javni servis finansira iz budžeta, jer gradani ne mogu da plate onoliko novca koliko treba za izdržavanje javnog servisa.

On je naveo da 60 odsto Beogradana placa TV pretplatu, Novi Sad 55 odsto, dok je na jugu Srbije naplata izmedu 10 i 12 odsto. Tijanic je podsetio da je RTS 2008. godine imala "fantasticnu godinu", kada je snimila 163 epizode domacih serija po 55 minuta i kada je budžet bio 106 miliona evra.
 
Govoreci o komercijalnim televizijama, on je naglasio da zakon izrekom zabranjuje da jedan vlasnik ima dve televizijske stanice, a nema coveka, kako je ocenio, koji ne zna da je jedan medijski tajkun u jednom trenutku imao cetiri frekvencije.
Tijanic ne zna zašto bi se cenzurom nazvala pristojnost da u kucu gledalaca ne ulaze programi kao šti su "Preljubnici" ili "Trenutak istine" ili gde voditeljka bez donjeg veša docekuje premijera.
Neka pravila koja važe za javni servis, važe i za komercijalne stanice, zatražio je Tijanic.
"Ove godine imamo 68 miliona, država na poreze uzme 23, za plate ode 25 miliona evra, a ostalo je za struju, vodu, prevoze", precizirao je Tijanic.

On je napomenuo da proizvodnja jedne epizode domace serije od 55 minuta RTS košta izmedu 80.000 i 100.000 evra, dok komercijalne televizije strane serije kupuju za 3.000 do 5.000 evra po epizodi.

"Cetvrta repriza serije "Moj rodak sa sela" tukla je po gledanosti premijeru "Sulejmana" ", naveo je kao primer Tijanic i ukazao da je prikazivanje repriza serija pitanje nedostatka novca. Tijanic je, na primedbe da bi RTS trebalo da radi programe istraživackog novinarstva poput Insajdera, rekao da ova emisija nije proizvod istraživanja.

"Po sredi je dosije stavljen na uvid, smatra Tijanic, koji takvu vrstu emisije ne bi voleo da potpisuje. "Mi sa drugim sadržajima možemo da budemo najgledaniji, ali to nije trka u gledanosti, vec sticaj okolnosti", rekao je Tijanic.

On je istakao da RTS medu 10 najgledanijih programa nema nijedan format koji je kupljen u inostranstvu, niti rijaliti program, ali je, uprkos tome, vec sedam godina najgledanija televizija u Srbiji.
"Mi štedimo vec tri godine, plate dugo nismo povecavali, uštedimo oko cetiri miliona evra godišnje, ali nemamo nacin da zaradimo", rekao je Tijanic. "Cujem da prave neke nove zakone i hoce da daju javnom servisu, suprotno Medijskoj strategiji, da mi brinemo o lokalnim javnim servisima, a mi nemamo novca ni za nas".

Tijanic je zato pesimista, jer predvida da je ovo poslednja godina u kojoj ce RTS biti najgledanija televizija.

"Nemamo novca da kupimo sport, nemamo novca za filmove, nemamo novca za serije, komercijalni mediji pokrivaju Dnevnik i puštaju po dva "Sulejmana", jer tako prodaju svoj informativni program i svoje videnje sveta i Srbije - ukazao je Tijanic.
- Imam utisak da ovaj režim, posle tri prethodna, želi ozbiljno da reši pitanje javnog servisa", rekao je Tijanic i upozorio na opasnost da se RTS, u suprotnom, pretvori u "malu, negledljivu televiziju sa vremenskom prognozom".

Prema recima Tijanica, RTS ima 3.300 stalno zaposlenih i 600 honoraraca, ali su projekcije da se broj zaposlenih smanji na 2.999 ljudi, kao i da oni rade jeftinije, kvalitetnije i više.

View the original article here









0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |