четвртак, 21. фебруар 2013.

Patrijarh ostavio zbunjene vernike

 Iako su od boravka patrijarha Irineja u Nemackoj i sednice sveštenstva koja je 2. februara održana u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru, prošle vec dve nedelje još nema zvanicnog saopštenja o odlukama sa tog skupa. Zajedno na liturgiji: Patrijarh Irinej, vladika Konstantin i prota Pejic u Himelstiru
Minulih dana više vernika, pa i sveštenika obracalo se redakciji "Vesti" interesujuci se za odluke koje se ticu crkvenog života u Srednjoevropskoj eparhiji, jednoj od najbrojnijih u dijaspori.

Ocekivano saopštenje nismo našli ni na sajtu Eparhije srednjoevropske ni na sajtu Patrijaršije SPC. Na sajtu eparhije poslednje saopštenje je izdato 17. decembra prošle godine, a odnosi se na sednicu Sinoda SPC koja je održana 14. decembra. Tada je odluceno da se episkop srednjoevropski Konstantin suspenduje i da se za administratora postavi patrijarh Irinej koji ce eparhijom rukovoditi do okoncanja postupka utvrdivanja odgovornosti vladike Konstantina.

Sa sednice održane u Himelstiru posle liturgije na kojoj je služio sam patrijarh, ali i vladika Konstantin, ocekivale su se i konkretne odluke o sudbini vladike Konstantina i daljnjeg funkcionisanja verskog života u eparhiji i manastiru.

Zabunu kod vernika posebno je izazvala cinjenica da je na pomenutoj liturgiji koju je služio patrijarh, sasluživao i vladika Konstantin. On, medutim, nije bilo prisutan na službi koju je patrijarh obavio sutradan 3. februara u hramu Sabora Srba svetih u Štutgartu, uoci obeležavanja slave Republike Srpske. Prisutan je bio i protojerej-stavrofor Slobodan Milunovic iz Minhena koji je bio pod disciplinskim merama vladike Konstantina i bilo mu je zabranjeno bogosluženje u hramovima SPC.

Sve je to izazvalo zbunjenost kod vernika, pa se s nestrpljenjem cekalo saopštenje sa sastanka u Himelstiru.

Na pitanje kakve su odluke donesene i zašto je izostalo obecano saopštenje za javnost, arhijerejski zamenik, prota Milan Pejic, paroh hanoverski, rekao nam je da je "odluceno da se do zvanicnog saopštenja ne daju nikakve pojedinacne izjave".
- Takva je odluka. Patrijarh Irinej je posle Nemacke otišao na Kosovo. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reci - kazao je prota Pejic.



0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |