среда, 20. фебруар 2013.

"Umesto paralelnih - kosovske institucije koje će voditi Srbi"

15. 02. 2013. 10:06h | Srna| foto: AP
Predsednik Srbije Tomislav Nikolic izjavio je, da rešenjem iz Rezolucije srpskog parlamenta o Kosovu i Metohiji, takozvane paralelne institucije prestaju da postoje, a nastaju kosovske koje vode Srbi. Nikolic je istakao da je cilj Srbije da dobije datum za pocetak pregovora sa EU, a da se ne ponizi i ne odrekne svog suvereniteta. Na meni je da pokušam da rešim celi problem Kosova i Metohije: Nikolic
"Ako kažu da je Srbija regulisala školstvo, zdravstvo i ako kažu da ima sud u Kosovskoj Mitrovici i neke policijske snage na severu Kosmeta, onda ovim predlogom srpske institucije postaju kosovske institucije i njima upravljaju Srbi", rekao je Nikolic za beogradsku televiziju "Prva".
Istakao je da ovaj predlog mora da bude rešen kroz ustav Kosova, ali i kroz Ustav Srbije.
"Odustali smo od toga da mi regulišemo zdravstvo u srpskoj nacionalnoj zajednici, ukoliko Srbi mogu sami da se organizuju, ali mi po Rezoluciji imamo pravo da pomognemo ako nema dovoljno prihoda ili kadrova. Prakticno je omoguceno da delujemo na toj teritoriji kao da je potpuno pod kontrolom Beograda, a nije", istakao je Nikolic.
Na pitanje šta znaci izjava kosovskog premijera Hašima Tacija da nece nametati rukovodstvo severu Kosova i Metohije, Nikolic je rekao da pretpostavlja da time "želi da Srbija zaboravi da ima Srba i južno od Ibra i da se eventualno utice na politicke lidere na severu da osete neku sebicnost i pocnu da rešavaju samo svoje probleme".
On je rekao da se prvi put ne govori da je sever teritorija na kojoj treba uleteti silom i osigurati bezbednost, vladavinu prava i isterati srpske "paralelne" institucije.
Nikolic je porucio da na njemu kao predsedniku nije da rešava pojednacno i parcijalno i da deli, vec da pokuša da reši celi problem Kosova i Metohije.


0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |