четвртак, 21. фебруар 2013.

Raspuštanje opština, pa privremena veća

15. 02. 2013. 12:01h | J. L. Petkovic - Vesti | foto: Beta
Kako "Vesti" saznaju, institucije lokalne samouprave na Severu bi mogle biti ukinute pre nego raspisivanja izbora na Kosovu koji su planirani za jesen. Taj plan bi trebalo da se obznani ili nakon susreta Ivice Dacica i Hašima Tacija, planiranog za 19. i 20. februar ili nakon istovremene posete Aleksandra Vucica Berlinu. Da li ce Srbija i ubuduce da organizuje izbore na Kosmetu
- Tada ce se objaviti da se srpske opštine raspuštaju i da ce biti raspisani izbori, a za njihovo održavanje nece biti odredena neka vremenska distanca. U opštinama u kojima istekne mandat lokalnoj vlasti bice postavljeni v.d. nacelnika i privremena veca - kaže izvor "Vesti".
 
Vlada Srbije uskoro bi trebalo da imenuje privremena veca u mestima južno od Ibra gde sada funkcionišu srpske opštine, dok bi za sredine gde postoje opštine, ali gde Srbi ne žive - trebalo da se imenuju saveti.
- Imenovace se privremena veca po postojecem zakonu, da bi zatim bilo obznanjen i sporazum o zajednickim institucijama na severu, što ce se predstaviti kao zajednicko rešenje i tako ce se izbegnuti dualizam institucija. Moguce da ce se prvo raspustiti opštine Zvecan i Zubin potok, a zatim i preostale dve - kaže naš izvor i dodaje i da prema tom scenariju nije poznato da li ce Srbe na severu Beograd pozvati da ucestvuju na kosovskim izborima planiranim za oktobar ili novembar.

- Izvesno je da ce Priština Srbe pozvati da ucestvuju na izborima. Takode je izvesno i da Srbi na Severu ne mogu da ostvare manja prava od onih koji predvidaju odredbe plana Martija Ahtisarija, a to je nezavisno školstvo i zdravstvo, socijalna pitanja, kultura i mediji. Sve ostalo je stvar politicke borbe za ingerencije lokalne samouprave, u oblastima pravosuda, poreske politike i policije - zakljucuje izvor "Vesti".

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |