среда, 27. август 2014.

Đurić: Briselski sporazum nije švedski sto

 Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Ðuric ocenio je u utorak da "odgovornost za neadekvatno, sporo i loše sprovodenje Briselskog sporazuma u potpunosti leži na neodgovornim politicarima u Prištini".

Priština koci sve: Marko Ðuric

Komentarišuci izjave predstavnika prištinskih vlasti, Ðuric je rekao novinarima u Kosovskoj Mitrovici da "Briselski sporazum nije švedski sto sa koga mogu da uzmu samo ono što im se svida".


"Sprovodenje Briselskog sporazuma nije potpuno iskljucivo zbog toga što Priština nije sprovela sporazum u veoma važnom delu izrade i pripreme normativnog okvira za stvaranje Zajednice srpskih opština", rekao je Ðuric.

Po recima Ðurica, od postizanja Briselskog sporazuma 19. aprila 2013. godine, u Prištini nisu prihvatili održavanje nijednog sastanka radne grupe za izradu propisa ciji je rad neophodan za uspostavljanje pravnog okvira koji je potreban za ZSO.

Dodao je da "nije dosledno sproveden ni sporazum o policiji (više od 40 zaposlenih nije integrisano u pokrajinske privremene policijske institucije), a policajcima koji su imali u MUP-u odgovarajuce cinove nisu omogucili da ih imaju u pokrajinskim institucijama".

"To svedoci o nacinu i odnosu privremenih institucija prema Briselskom sporazumu", rekao je Ðuric i podsetio da u Prištini nisu usvojili ni potrebnu regulativu kada je rec o katastru.

"Duže od godinu dana nakon probijanja roka nisu potpisali, niti su pokazali spremnost da potpišu sporazum o pravosudu, vec uzimaju sebi za pravo da govore da Beograd uzrokuje kašnjenje u sprovodenju Briselskog sporazuma", rekao je Ðuric i dodao da Kosovo sprovodi sporazum samo u delu koji mu je u interesu.

"Obavezali su se da u opštinama i sredinama sa vecinskim srpskim stanovništvom, u skladu sa Briselskim sporazumom i planom Martija Ahtisarija, osnivaju sudovi i tužilaštva sa srpskom vecinom", rekao je Ðuric i naveo da je Briselski sporazum za Prištinu realnost i da ce biti sproveden i u tom delu i delu koji se odnosi na ZSO.

Dijalog Beograda i Prištine se odvija kroz neformalne konsultacije u oblasti energetike, a nastavice se 4. septembra kroz sastanak radne grupe koja ce razgovarati o dosadašnjem toku sprovodenja sporazuma koji se odnosi na integrisano upravljanje administrativnom linijom.

"Ne ocekujem da velike teme možemo uspešno da rešimo pre nego što se politicka situacija u pokrajini u potpunosti stabilizuje i pre nego što sa druge strane budemo imali vladu sa punim legitimitetom i kapacitetom", rekao je Ðuric.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |