среда, 27. август 2014.

Ustavni sud: Predsednika Skupštine mora da bude iz DPK

 Ustavni sud samoproklamovanog Kosova objavio je u utorak tekst odluke o oceni ustavnosti sednice Skupštine na kojoj je izabran predsednik iz redova opozicije.

Ustavni sud je rekao svoje (Foto: Arhiva)

Sud je saopštio da samo najjaca stranka, u ovom slucaju vladajuca DPK, može predložiti predsednika parlamenta. Prethodno je DPK Hašima Tacija zatražio da Ustavni sud oceni ustavnost toka sednice Skupštine Kosova od 17. jula na kojoj je za predsednika izabran Isa Mustafa iz DSK.


Po odluci Ustavnog suda tzv. Kosova, samo Demokratska partija Kosova - kao najveca parlamentarna grupa, ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine.

Sud navodi da eventualni neizbor predsednika parlamenta parališe rad Skupštine, ali ne može biti razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Po obrazloženju odluke, postizborne koalicije ili parlamentarne grupe se mogu formirati tek posle konstitutivne sednice Skupštine Kosova, posle izbora predsednika i potpredsednika Skupštine.

Konstatujuci da je izbor Mustafe za predsednika Skupštine protivustavan, sud je ocenio da parlament postaje funkcionalan samo posle izbora predsednika i potpredsednika.

Sud je takode naveo da poslanici na konstitutivnoj sednici moraju da glasaju za izbor predsednika, pa makar bili i uzdržani.

"Sud konstatuje da ni u jednoj odredbi Ustava Kosova ne stoji da neizbor predsednika može da donese do novih parlamentarnih izbora", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Predstavnici opozicije na Kosovu koji žele da sprece da DPK dobije predsednika parlamenta i formira vladu, najavili su da ce napustiti Skupštinu kada se ponovo glasa o predsedniku - da pojedini poslanici ne bi dali podršku Tacijevoj stranci.

Oni su naveli i da bi neuspeh izbora predsednika parlamenta vodio ka novim vanrednim poslanickim izborima. Za sada nije izvesno da li DPK može da obezbedi 61 poslanika za izbor predsednika skupštine.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |