четвртак, 28. август 2014.

Pavković izdržava kaznu u Finskoj

 Penzionisani general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavkovic odveden je iz pritvora haškog Tribunala u Finsku, gde ce izdržavati kaznu od 22 godine zatvora zbog zlocina nad Albancima na Kosovu 1999, saopštio je danas sud u Hagu.

Nebojša Pavkovic je osuden na 22 godine zatvora

Tribunal je objavio odluku svog predsednika Teodora Merona (Theodor) o upucivanju Pavkovica u finski zatvor, koja je poverljivo doneta sredinom marta.


U odluci, sudija Meron je naveo da ce ona biti objavljena odmah pošto Pavkovic bude prebacen u Finsku.

Žalbeno vece Tribunala je generalu Pavkovicu, 23. januara ove godine potvrdilo prvostepenu presudu, izrecenu 2009. godine, kojom je osuden na 22 godine zatvora. Proglašen je krivim, kao tadašnji komandant Trece armije VJ, za
svih pet tacaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova u prvoj polovini 1999.


Ta dela kvalifikovana su kao zlocini protiv covecnosti i kršenje zakona i obicaja rata.

Po pravosnažnoj presudi, general Pavkovic je bio medu kljucnim ucesnicima "u zajednickom zlocinackom poduhvatu" nasilnog proterivanja "najmanje 700.000" albanskih civila s Kosova od marta do juna 1999, ciji je cilj bila "promena etnicke ravnoteže radi zadrzavanja srpske kontrole" nad pokrajinom.

U pritvoru Haškog tribunala, general Pavkovic je bio od 2005, kada se dobrovoljno predao. Zajedno sa Pavkovicem, Tribunal je zbog zlocina na Kosovu pravosnažno osudio i bivšeg potpredsednika Savezne vlade Nikolu Šainovica (66) na 18 godina zatvora; šefa policijskog štaba na Kosovu Milana Lukica (57) na 20 godina zatvora, a Vladimira Lazarevica (63) na 14 godina zatvora.

Bivši nacelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanic pušten je na slobodu pošto je izdržao dve trecine prvostepene kazne od 15 godina zatvora, na koju se nije žalio.

Posle prvostepenog postupka, Tribunal je krivice oslobodio Milana Milutinovica koji je tokom rata na Kosovu bio predsednik Republike Srbije.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |