четвртак, 28. август 2014.

Priština registruje balističku stranku

 Balisticki pokret, odnosno Nacionalni front Kosova - 1939 uskoro bi mogao da pocne sa zvanicnim politickim radom i ucestvuje na izborima, saznaju "Vesti". Centralna izborna komisija Kosova (CIK) na putu je da odobri delovanje stranci ciji naziv mnogi vezuju za saradnju sa fašistima u Drugom svetskom ratu i pamte ga po stravicnim zlocinima nad Srbima i drugim nealbancima.

Svi u jednu državu: San o velikoj Albaniji

Za registraciju balisticke partije koja, kako piše, pociva na ideji Midhata Frašerija, poznatog zagovornika stvaranja velike Albanije i u cijem programu jasno stoji da je "svrha ujedinjenje svih albanskih teritorija u jednu državu", i podvlaci da "Nacionalni front nece praviti nikakve ustupke manjinama na racun nacionalnih interesa", glasalo je cak sedam od osam na sednici prisutnih clanova kosovske CIK.



Protiv je bio samo clan te komisije iz redova Srba Nenad Rikalo, koji kaže da je u tom trenutku od njegovog glasa zavisio kvorum, ali da to tako nece biti naredni put.


- Ostao sam zapanjen kad je na dnevni red stavljeno na glasanje registracija ove politicke stranke i kad je sedmoro clanova dalo svoj glas. Zamislite da negde u Evropi danas neka neonacisticka partija zatraži da se registruje i da svi ili ogromna vecina clanova izborne komisije glasa za registraciju takve stranke. Ispao bi skandal nevidenih razmera. Na Kosovu izgleda nije problem u pojedincima i grupama, citavo društvo zahteva preispitivanje razlicitih normi ponašanja. Ovo je samo jedan primer kada su deklarativno za vrednosti EU, a mentalno se nisu pomerili iz perioda Drugog svetskog rata - kaže za "Vesti" Rikalo.


Centralna izborna komisija u Prištini ocigledno ima dvostruke standarde. Pre cetiri meseca je odbila zahtev za registraciju Jedinstvene unije Goranaca s obrazloženjem da skracenica JUG "provocira i nije u skladu sa kosovskim ustavom".
Tada je predsednica CIK-a Valjdete Daka kazala da je JUG "mnogo asocira na Jugoslaviju".


Za registraciju stranke koja svakog Srbina na Kosovu nazivom podseca na profašisticki pokret balista su glasali i oni koji su su sa Srbima bili u Vladi Kosova, ali i oni koji im uveliko nude kule i gradove kako bi sa njima formirali novu vlast.

Za partiju balista, ciji je predsednik Ahment Mulici, bili su predstavnik PDK Hašima Tacija, zatim LDK Ise Mustafe, Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, predstavnik turske, bošnjacke i aškalijske zajednice.


Nacionalni front 1939 je na odluku od 22. jula uložio prigovor, da bi potom 6. avgusta Kancelarija za registraciju i sertifikaciju politickih partija CIK-a preporucila da se odobri zvanican rad toj stranci uz obrazloženje da "u roku od sedam dana nisu dobili pritužbe u vezi sa zahtevom za registraciju ove politicke inicijative". Odluka o dozvoli za registraciju je vec spremna, ceka se samo naredna sednica CIK-a.


- Uspeo sam samo privremeno da sprecim registraciju ove stranke. Sada je njihov predmet na Panelu za žalbe koji ce, ako prihvati argumente pomenute partije, ponovo doci na glasanje u CIK. Tada necu imati više instrumenata da to sprecim. Jedino pritisak javnosti i medunarodne zajednice može da bude odlucujuci faktor kako bi se neželjena situacija zaista i dogodila - zakljucuje Rikalo.


Povodom registracije ove stranke, "Vesti" su se obratile ambasadama SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemacke i Kancelarije EU u Prištini, izmedu ostalih, i pitanjem da li registrovanje balisticke stranke vide kao podstrekivanje neonacizma.
- Ambasada SAD podržava jednakost za sve ljude na Kosovu i odbacuje diskriminaciju bilo koje vrste manjina, žena, LGBT osoba ili bilo koje druge grupe - kazao je za naš list, izbegavajuci konkretan odgovor, Filip Druri, portparol ambasade SAD u Prištini.


U Kancelariji EU na Kosovu kažu da nece komentarisati unutrašnji politicki razvoj Kosova, ali dodaju da je "jasno da bi odgovorne institucije trebalo da vode racuna da sve njihove akcije budu u skladu s postojecim zakonima i Ustavom".
- Poštovanje vrednosti na kojima je izgradena Evropska unija je važno za put Kosova ka evropskim integracijama - ponavljaju opšta mesta u Kancelariji EU.


Nenad Rikalo podvlaci da je neverovatno da postoje ljudi koji mentalno žive u periodu od pre više od 70 godina.
- To je indikator koji bi trebalo da uznemiri društvo u celini, da postoje pojedinci i grupe koji promovišu neonacizam u vremenu kada tvrdimo da je evropska perspektiva jedino što žitelji na Kosovu i Metohiji žele i cemu teže. Nije da ne postoje ovakve grupe širom Evrope, ali su one uglavnom minorne i beznacajnog uticaja - zakljucuje Rikalo.

Program, statut i svi formurali za registraciju balisticke stranke, clanovima CIK-a su dostavljeni samo na albanskom jeziku. Na sajtu CIK-a na srpskom nema ni reci o ovom slucaju.
- Zakonska obaveza Kancelarije za registraciju politickih partija u CIK-u bila je da mi dostavi prevod svih dokumenata koji je pomenuti politicki subjekt priložio. I posle mog insistiranja na sednici da mi se dostavi prevod, ja ga još uvek nemam. Iz skromnog poznavanja albanskog jezika uspeo sam da zakljucim o kakvoj se zapravo stranci radi - kaže Rikalo.


0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |