среда, 27. август 2014.

Beograd "otopljava" odnose sa Tiranom

 Predsednik Vlade Albanije Edi Rama narednog meseca dolazi u zvanicnu posetu Srbiji, gde ce biti gost Aleksandra Vucica. Ovo je najviša zvanicna poseta albanskih celnika Beogradu još od dolaska Envera Hodže 1947. godine koga je ugostio Josip Broz Tito. Rama je trebalo da poseti Beograd pre pola godine, ali je poseta odložena zbog vanrednih izbora u Srbiji.

Kako Brisel kaže: Aleksandar Vucic

Strucnjaci su saglasni da na dolazak albanskog premijera treba gledati kao na relaksaciju odnosa balkanskih država, dodatno poremecenih ratnim sukobima 90-ih godina i otcepljenjem Kosova. Tu su i ocekivanja Brisela koji regionalnu saradnju stavlja medu prioritete kada analizira napredak u evrointegracijama.



- Aktuelna albanska vlada pokušava da poboljša odnose sa svim faktorima, pa u tom kontekstu treba gledati i najavljeni dolazak Rame, kao i skup u Cavtatu gde je dogovorena izgradnja jadransko-jonskog autoputa - komentariše za "Vesti" Dragan Ðukanovic, clan Evropskog pokreta u Srbiji.

Dragan Ðukanovic smatra da je poseta bitna i zbog smene generacija u albanskoj politickoj eliti.
- Nova generacija politicara pokazuje ne samo težnju ka ubrzanju evropskih integracija i normalizaciji odnosa u regionu, vec ne zastupa ni retoriku jednog Sali Beriše koji je pozivao na "prirodnu Albaniju" - podseca Ðukanovic.


Podatak da je poziv prvo stigao iz Beograda, a ne obrnuto i da je Kosovo uvek bilo kamen spoticanja u odnosima dve države, za našeg sagovornika ne menja suštinu stvari.



- Ko je inicirao posetu jeste važno, ali ne previše. Poseta ce doprineti relaksaciji odnosa i kada se radi o Kosovu. Buduci da se zahvaljujuci dijalogu iz Brisela postepeno rešavaju odnosi izmedu Beograda i Prištine, logicno je da za Srbiju i za Albaniju Kosovo više ne bude otvorena tema - dodaje Ðukanovic.


Albanija je samo dan nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. priznala Kosovo. Ako se razliciti stavovi prema nezavisnosti Kosova ostave po strani, svakako ce unapredenje ekonomske saradnje dve države biti u vrhu tema razgovora. Tu je Srbija u povoljnijoj poziciji buduci da u medusobnoj trgovinskoj razmeni ima znacajni suficit. Prošle godine je srpski izvoz u Albaniju iznosio 87,9 miliona, a uvoz svega 12,1 milion evra.


Diplomatski odnosi sa Albanijom bili su u prekidu od 17. aprila 1999. do 17. januara 2001. Pre nego što je u svojstvu šefa diplomatije posetio Beograd, u martu 2010. kada mu je domacin bio Vuk Jeremic, Ilir Meta je imao susrete u Beogradu i sa premijerom Ðindicem. Ta poseta u maju 2002. nije imala zvanican karakter, jer je Meta predstavljen kao bivši premijer Albanije. Pre dve godine zvanicne posete razmenili su i šefovi diplomatija dve države Ivan Mrkic i Edmond Panariti.



0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |