петак, 29. август 2014.

BEZOBRAZLUK: EPS baca 9 miliona evra na savetnike!

BEOGRAD - Pored 600 dobro placenih direktora i armije njihovih pomocnika i inženjera, „Elektroprivreda Srbije“ planira da u ovoj godini dodatno angažuje nove konsultante i savetnike, cije usluge namerava da plati blizu devet miliona evra, saznaje Kurir.

Naš izvor iz EPS, medutim, upozorava da je vecina tih konsultantskih usluga uglavnom bespotrebna jer se angažuju za projekte koji su vec završeni prošle godine. Takode, državna kompanija ima dovoljno svojih strucnjaka koji mogu da izrade mnoge od navedenih studija, zbog kojih se placaju spoljni savetnici.

Projekata koliko hoceš

- Posebno je interesantno to što postoje projekti koje smo prošle godine završili i isplatili, a sad ih ponovo aktiviramo. Takav je i projekat „korporativizacije sa operativnog na strateški aspekt“, gde za konsultantske usluge i implementaciju treba da platimo 200 miliona dinara ili skoro dva miliona evra. Takode, za konsultante za „razdvajanje operativno-distributivnog sistema i javnog snabdevaca“ planirano je da se plati 279,8 miliona, iako je za isti projekat prošle godine vec placeno oko 200 miliona dinara - istice sagovornik Kurira.

On dodaje da ce i projekat smanjivanja gubitaka u distributivnoj mreži gradane Srbije koštati oko 150 miliona dinara, dok ce konsultanti za takozvanu PMO strategiju i reorganizaciju (menadžment projekat) biti placeni cak 424,35 miliona dinara.
- Šta ce nam onda svi direktori?! Saveti stranih konsultanata su potrebni, ali ne za nešto što možemo sami da uradimo. Kao da nemamo više hiljada vrhunskih strucnjaka iz svih oblasti - zakljucuje izvor Kurira iz EPS.

Preispitati troškove

S njim se slaže i profesor ekonomije Mladen Kovacevic, koji za Kurir kaže da se mora preispitati da li je opravdano potrošiti toliki novac na savetnike, posebno ako se zna u kakvoj je situaciji EPS posle poplava i kad je na svim nivoima potrebna štednja. On smatra i da bi EPS morao da objasni da li su njihovi inženjeri mogli da odrade te poslove.
- I prošle godine se digla prašina da se mnogo novca izdvaja za konsultantske usluge. Cini mi se da je to sad i duplirano, pa se pitam da li su strucnjaci iz EPS naucili nešto od prošlogodišnjih konsultanata i strucnjaka.

Meni je ovo sve sumnjivo, i revizor i država bi trebalo da preispitaju, tim pre što ovoliki novac za konsultante ne izdvajaju i mnogo vece strane kompanije iz ove oblasti. Sve te troškove placaju gradani Srbije, kojima se ovih dana zbog 10.000 dinara sece struja jer, navodno, EPS zbog nedostatka para ne može da funkcioniše - kaže Kovacevic. On ocekuje da ce se o ovome izjasniti Upravni i Nadzorni odbor EPS jer ih gradani Srbije placaju da vode racuna o tome kako se raspolaže javnom imovinom i novcem.

CINJENICE
Evo gde idu milioni

- Konsultantske usluge za projekat korporativizacije s operativnog na strateški aspekt - 200 miliona dinara
- Konsultantske usluge za projekat smanjivanja gubitaka u distributivnoj mreži - 150 miliona
- Konsultanti za PMO strategiju i reorganizaciju (menadžment projekat) - 424,3 miliona dinara
- Konsultantske usluge za razdvajanje ODS i JS - 279,8 miliona
- Usluge PR agencija 5 miliona

Poslovanje

- 2009 - 8,5 milijardi*  (gubitak)
- 2010 - 2,8 milijardi (gubitak)
- 2011 - 4,8 milijardi (gubitak)
- 2012 - 2,4 milijarde (gubitak)
- 2013 - 12,4 milijarde (gubitak)
*iznosi su u dinarima

EPS bez objašnjenja
UZ SVOJU PR SLUŽBU PLACAJU I TUÐU

Iako centrala EPS ima devet zaposlenih u sektoru odnosa s javnošcu, dok ih je na istim poslovima u zavisnim privrednim društvima zaposleno još 63, kompanija planira da ove godine za usluge PR agencija izdvoji dodatnih pet miliona dinara. Medutim, niko od njih nije želeo za Kurir da objasni zašto je neophodno da EPS angažuje pomenute konsultante i zašto je za njihove usluge potrebno baš devet miliona evra.

Pratite Sport na Facebooku i Twitteru

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |