четвртак, 28. август 2014.

PREDSEDAVAMO OEBSOM: Srbija će pomiriti Rusiju sa Evropom

BEOGRAD - Preuzimanjem uloge predsedavajuceg Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju u 2015. godini Srbija ima mogucnost da odigra ulogu poštenog posrednika i pomiritelja Istoka i Zapada zbog dobrih odnosa sa Moskvom i sve boljih veza sa Briselom - ocenio je generalni sekretar OEBS Lamberto Canijer. S tim se slažu i naši poznavaoci politickih i diplomatskih prilika, koji isticu da je to jedinstvena prilika da Srbija stekne ugled i postane pouzdan partner svetskih sila.


Istorijska prilika


Canijer je, naime, ocenio da veruje da ce Srbija, kao predsedavajuca toj organizaciji u 2015. godini, biti u stanju da nastavi napore Švajcarske za rešavanje krize u Ukrajini, buduci da ima istorijske veze sa istocnim slovenskim zemljama i odnose sa EU koji su usponu.


- Srbija je u dobroj poziciji da odigra ulogu poštenog posrednika u ovim teškim uslovima razdora izmedu istoka i zapada. To je ovoj organizaciji potrebno - neutralno liderstvo, koje drži otvorenim sve kanale komunikacije sa svim stranama. Švajcarska je to savršeno cinila, a Srbija to može dobro da nastavi. Ona ima dobre odnose s Moskvom, odnose u usponu sa Briselom i tradiciju aktivnog prisustva u OEBS - rekao je Canijer na jednom od okruglih stolova Evropskog foruma u Alpbahu, u zapadnoj Austriji.
Da je ovo istorijska prilika koja se Srbiji nece pružiti u narednih pedesetak godina, smatra i Vladislav Jovanovic, bivši ambasador i ministar spoljnih poslova.


Klizav teren


- Uloga Srbije kao posrednika izmedu istoka i zapada je nešto što ce svi želeti i ocekivati, i za našu zemlju ce biti veliki izazov da odgovori na sve zahteve. Treba ocekivati posredne pokušaje zapada da nastavi pritisak na Rusiju, pa i preko OEBS. Sa druge strane, Rusija ce ocekivati da se ova organizacija postavi neutralno i da se ne pretvori u instrument zapada. Bice to klizav teren, ali i pogodna prilika da Srbija angažuje sve svoje politicke i diplomatske kapacitete kako bi bila interesantna i dobra i za jednu i drugu stranu i stekla uvažavanje velikih sila - kaže Jovanovic za Kurir.
Predrag Simic, profesor na FPN, kaže da Srbija ima kapacitet da ispuni ove težnje i da je predsedavanje OEBS „džek-pot“ za našu zemlju.


- U Srbiji još gori impuls nesvrstanih, a bice potrebno mnogo opreza jer ce se Srbija naci na vetrometini zahteva. Bice to za nju hod po minskom polju. Ukoliko uspemo da odigramo sve kako treba, na kraju zasedanja Srbija ce izaci sa povecanim ugledom, politickim i diplomatskim, i kao pouzdan posrednik izmedu istoka i zapada - zakljucuje Simic.

Iskustvo
U TIMU ZA OEBS
MRKIC ILI JEREMIC


Ministarski savet OEBS je 10. februara 2012. godine odredio da Srbija predsedava OEBS u 2015. godini, u sklopu zajednicke kandidature sa Švajcarskom, koja predsedava u 2014. godini. Formirana je Radna grupa Ministarstva za predsedavanje Srbije OEBS, a prema pisanju medija, postoji mogucnost da u timu bude i Ivan Mrkic, savetnik predsednika Tomislava Nikolica, ili Vuk Jeremic, direktor Centra za medunarodnu saradnju i održivi razvoj.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |