среда, 23. април 2014.

Tajna Velikog petka

Na Veliki petak, u najvecem broju naših krajeva, pa i kraljevackom, farbaju se i ukrašavaju uskršnja jaja.

U kraljevackom kraju, u najvecem broju porodica domacice na Veliki petak farbaju i ukrašavaju uskršnja jaja. Pocetak ovog obicaja pocinje još iz ranih hrišcanskih vremena kada je sledbenica Isusa Hrista, Marija Magdalina, pozdravila cara Tiberija recima: "Hristos Vaskrse".

Mara Jablanovic iz Žice kod Kraljeva decenijama farba jaja prirodnim bojama, na nacin koji se u njenoj kuci s kolena na koleno prenosi decenijama. Najviše koristi lukovinu, vocak, rujkovinu i drugo bilje jer je zdravo, boje tople i deci najomiljenije.

"Prvo jaje je farbano u crvenoj boji i ono je cuvarkuca, a i ostala farbam s puno pažnje i ljubavi, jer se prema njima istinski odnosim kao simbolima Hristovog vaskrsenja", kaže Mara.

Farbanju jaja najviše se raduju deca i ona su od ranog jutra uz svoje majke i bake.

Gotovo svaki praznik je tajna, koja je pred nama, ali tajna koju je najteže opisati, obrazložiti i shvatiti, jeste tajna Velikog petka, tajna Casnog Krsta i Žrtve.

"Hristos je vaskrsenjem pobedio i smrt i greh i darovao život vecni. U tome je odgonetka ove tajne Velikoga petka da je Velikim petkom i krvlju Hristovom iskupljeno covecanstvo od greha, a u vaskrsenju Hristovom otvaraju se vrata vecnoga života", propoveda protojerej-stavrofor Ljubinko Kostic, starešina Hrama cara Lazara u Mataruškoj Banji.

Najpotresniji dogadaj dana je iznošenje i celivanje plaštanice dok se u hramovima liturgije danas ne služe.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |