четвртак, 24. април 2014.

Vodeni ponedeljak

Uskršnje polivanje devojaka jedan je od obicaja za drugi dan Uskrsa, koji vojvodanski Madari nazivaju i Vodeni ponedeljak. Tog dana, koji simbolizuje novo zacece i radost, mladici vodom polivaju devojke za udaju.


Drugog dana Uskrsa, kako nalaže obicaj vojvodanskih Madara, mladici dolaze pred devojcinu kucu s kofama napunjenim vodom. Pozivaju je da izade, a potom - kad devojka vidi šta je ceka i pocne da beži - pokušaju da je uhvate.


Uhvacenoj devojci mladic recituje ljubavne stihove, a onda od nje traži dozvolu da je polije vodom. Bez obzira na odgovor, bice polivena.


Robert Tapai kaže da je, po verovanju, polivanje vodom cišcenje od grehova i telesnih necistoca, a polivaju se samo devojke za udaju. Devojka polivena vodom mladice casti kolacima, picem, cvecem ili šarenim jajima.


Anastazija Kancar je svakom svom polivacu darivala jaje, ali nijednom crveno: "Onome za koga bih se udala darivala bih crveno jaje, ali danas ga nikom nisam dala."


Sledi zajednicka pesma, a nakon toga mladici idu dalje, jer ima još devojaka u sokaku koje do podneva moraju biti polivene.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |