среда, 30. април 2014.

Pančevački ronilac u Meksiku

Pancevacki instruktor ronjenja, Janez Kranjc, imao je jedinstvenu priliku da boravi u Meksiku, roni u Karipskom moru i cuvenim senotama, podvodnim pecinama, i poseti piramide Maja na Jukatanu. O svemu tome priprema film, koji ce se prikazivati na festivalima.


Malo je ljudi iz naše zemlje koji su imali priliku da vide živi svet Karipskog mora. Pancevac Janez Kranjc, koji roni vec 15 godina, vratio se sa nezaboravnim uspomenama.


"Stvarno ima šta da se vidi u Karipskom moru: mnoštvo šarenih riba, kornjace, ajkule, a ja sam imao bliski susret sa jastogom dugackim cak jedan metar, što se zaista retko vida", prica Janez Kranjc, instruktor ronjenja u klubu "Svet ronjenja".


Jedinstvene u Meksiku su senote, podvodne pecine sa slatkom vodom, gde je uzbudljivo i pomalo opasno roniti.


"Ako niste ronili u senotama, kao da niste bili u Meksiku. Tamo se ne odlazi zbog živog sveta, vec zbog pecinskog nakita, fantasticnih stalaktita i stalagmita, a najlepše od svega je igra svetlosti, koja prodire spolja u pecinu", prica Kranjc.


Osim fotografisanja i snimanja podvodnog sveta, Janez Kranjc obilazio je i poluostrvo Jukatan, gde su sacuvani ostaci drevnih gradova maja, medu kojima je najpoznatiji Cicen Ica.


"Piramide su fascinantne, ali celo mesto je dosta komercijalizovano. Sve vrvi od turista, prodaje se sve i svašta, a od nedavno su zabranili penjanje na piramide, jer su se mnogi potpisivali na njima, što je narušilo njihov izgled", kaže Janez.


Kranjc je saradivao u podvodnim snimanjima igranih filmova "Vir" i "Mamula", mnogo puta nagradivan je za fotografije, a medu filmovima o ronjenju na dah, budimpeštanskom podzemlju i Maldivima, naci ce se i novi, o Meksiku.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |