четвртак, 24. април 2014.

Sve više razvoda

Svaki peti brak u Srbiji završi se razvodom, pokazuje statistika. Iako bracne krize kod nas i dalje spadaju u domen tabua, sve više parova posecuje porodicne psihoterapeute. U Jagodini vec tri godine pri Centru za socijalni rad postoji porodicno savetovalište, a sve više parova dolazi na terapiju samoinicijativno.


Dok ljubav cveta, na pocetku zajednickog života malo ko se zapita kakve su šanse da se brak završi razvodom. Razlozi za rastanak su razliciti: neslaganje, mešanje roditelja u brak, preljuba, alkoholizam.


Kada se partnerski odnosi naruše sve više traži se i pomoc institucija da se problemi prevazidu.


Saša Jovanovic, porodicni psihoterapeut kaže da se parovi koji dolaze na terapiju ne mogu generalizovati prema socijalnom statusu ili dužini bracne zajednice.


"Na pocetku se pridružujemo klijentima i stvaramo atmosferu gde oni mogu sigurno i bezbedno da iznesu svoje probleme o kojima možda nisu pricali dosad, ali na naše iznenadenje postoji spremnost kod ljudi da rade na sebi", kaže Jovanovic.


Psihoterapeut nece biti subjektivan kakvi su obicno prijatelji sa kojima se o bracnoj krizi prica. Suociti se sa problemom i imati poverenje u strucno lice bitan je deo terapije da se brak sacuva ili prekine bez vecih posledica.


Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljevic kaže da šest psihoterapeuta, koliko ih je u Jagodini, rade i u situacijama kada je došlo do razvoda da bi se njihov konflikt smirio i da se netrpeljivost ne bi prenela na decu.


Poveravanje maloletnog deteta jedan je od glavnih razloga što pojedine brakorazvodne parnice traju više meseci.


Jasmina Taškovic, portparol Osnovnog suda u Jagodini istice da je to zbog toga jer se pribavlja mišljenje Centra za socijalni rad koji ispituje prilike u kojima žive roditelji odnosno bracni drugovi.


Od 279 razvedenih brakova u Jagodini tokom prošle godine, manje od polovine bili su sporazumni razvodi. Porodicni psihoterapeuti savetuju da se strucna pomoc potraži cim se kriza u braku pojav, jer je rešenje problema tada mnogo lakše.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |