четвртак, 24. април 2014.

Više prostora za marginalizovane grupe

Gradanska alijansa za socijalnu inkluziju u Požegi, koja okuplja šest udruženja gradana, od sada ce raditi u novim prostorijama. Projekat vrednosti sto hiljada evra podržala je Ambasada Kraljevine Norveške.

Pod istim krovom radice šest udruženja gradana iz Požege, cime ce marginalizovane grupe stan
ovništva dobiti mogucnost da se aktivnije ukljuce u život lokalne zajednice.

Prema recima Gorana Ðukica, iz UG Forca, cilj požeških udruženja gradana je da zajedno, svako u svom domenu, pomognu ugroženim i marginalizovanim grupama da se ukljuce u lokalnu zajednicu, pre svega u oblasti ekonomskog osnaživanja:

"Smatramo da je ekonomsko osnaživanje kljuc svega što se tice napretka i unapredenja položaja tih grupa."

Marginalizovane grupe žele da budu ukljucene u društvo, u potpunosti i trajno, a ne samo kada se obeležava medunarodni dan posvecen nekoj od grupacija.

"Nama ne treba neka humanitarna pomoc, nisu bitne igranke", kaže Marija Vujicic, iz Romskog centra. "Nama je bitno da se kroz obrazovanje i zapošljavanje poboljša položaj romske populacije."

U opštini Požega ima oko dve hiljade osoba sa invaliditetom, navodi Dragan Nikitovic, iz Društva za cerebralnu paralizu, decju paralizu i plegije opštine Požega - jedinog udruženja u gradu i opštini koje ih okuplja.

Novi prostor, koji ce imati poseban znacaj za marginalizovane grupe, dobijen je uz podršku Opštine, Kulturnog centra Požega i, pre svega, uz finansijsku pomoc Ambasade Kraljevine Norveške.

"Podrška Norveške od 2002. godine u Srbiji dostigla je sumu od 250 miliona evra", rekao je Roger Jorgensen, zamenik ambasadora Kraljevine Norveške u Beogradu. "Ove godine potrošicemo oko deset miliona evra, kroz ugovore koje smo potpisali sa lokalnim zajednicama, udruženjima gradana i vladinim agencijama širom Srbije. Ovo je jedan medu mnogim projektima."

Uprkos ekonomskoj krizi u Evropi, Norveška ce i dalje pružati podršku civilnim inicijativama. Zahvaljujuci tome, marginalizovane grupe u Požegi imace mogucnost da se lakše uklope u lokalnu zajednicu i snažnije artikulišu svoje zahteve.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |