среда, 30. април 2014.

Zlatna medalja za kvalitet

Hladnjaca u Dragincu kod Loznice, kapaciteta 3.000 tona, pakuje smrznuto voce za strana tržišta - Evropsku uniju, Japan i Australiju. Za maline koje se prodaju u nemackim supermarketima EDEKA, nagradena je zlatnom medaljom za kvalitet.


Od izvoza smrznutog voca Hladnjaca u Dragincu kod Loznice, zaradi 4 miliona evra godišnje. Za smrznute maline u Nemackoj dobila je zlatnu medalju za kvalitet.


Kapacitet hladnjace je 3.000 ton, a pakuje smrznuto voce za zemalje Evropske unije i u druge delove sveta poput Japana i Australije. Najbolje srpsko voce, od kojeg je najznacajnija   malina, iz hladnjace u Dragincu stiže i u nemacke supermarkete.


U hladnjaci u Dragincu trenutno radi 41 meštanin ovog i susednih sela. Oni kažu da im rad na oko 5 stepeni nije težak i da u toku jedne smene  spakuju do šest tona smrznute maline.


"Svi smo odavde iz okoline. Pored ovog posla svi živimo na selu i isto se bavimo proizvodnjom maline, kupine i jagode. Stižemo i to da uradimo, imamo gde da plasiramo", kaže Dušanka Bojic, radnica iz Ribarice.


"Za mene je veoma znacajno što ne putujem, blizu mi je znaci kuce, a i za citav ovaj kraj. Što za nas što radimo i za poljoprivredne proizvodace", dodaje Dragan Josic, radnik iz Draginca.


Malina koja se pakuje u kese od 750 grama i kutije od 300,  jedna je od devet vrsta voca koje se plasira na tržišta Francuske, Austrije, Rumunije, Izraela i drugih zemalja širom sveta. Za maline koje stižu u nemacke supermarkete dobili su zlatno prizanje za kvalitet.


"Ukupni obrt naše kompanije je 4 miliona godišnje od toga 30 posto je izvoz za Nemacku Edeku, s tim što planiramo da povecamo izvoz i da promet bude za 30 odsto veci nego što je do sada", kaže Ana Stojkovic, menadžer prodaje Lukova- Hladnjaca Draginac.


Kompanija Lukowa, u cijem sastavu je do pre 3 godine i hladnjaca Draginac uložila je u prošloj godini 400.000 evra u opremu i mašine cime je ostvaren kapacitet pakovanja voca od 5.000 tona godišnje, ali i unapredenje kvaliteta.


"Mi posedujemo IFS nivoa šest, što je naveci certifikat koji trenutno postoji u prehrambenoj industriji i zahvaljujuci tom certifikatu osvojili smo tržište da direktno možemo da prodajemo u supermarketima u EU i ostalom delu sveta", kaže Petar Radosavljevic, menadžer za kvalitet Lukova-Hladnjaca Draginac.


Na nemacko tržište srpskih malina iz Hladnjace u Dragincu plasira se vec dve godine. U narednom periodu planiraju povecanje broja zaposlenih za 50 odsto. Pored rada u hladnjaci proizvodaci iz ovog dela Zapadne Srbije moci ce lakše i bliže da predaju voce koje uzberu.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |