четвртак, 24. април 2014.

Preduzetnički duh ariljskih đaka

Arilje je poznato kao grad preduzetnika, a da ce tako i ostati najavljuju uspesi ucenika srednje škole "Sveti Ahilije" koji su osnovali cak cetiri dacke kompanije.


Maline, po kojima je Arilje poznato, dacke kompanije preraduju u traženije i skuplje proizvode. U jedinoj ariljskoj srednjoj školi ove godine rade cak cetiri kompanije, a na nedavnom takmicenju ucenickih kompanija centralne i zapadne Srbije pobedili su proizvodima od malina.


Kada posebno obradenoj ariljskoj malini dodaju cokolada, po svom receptu, nastaju razlicite bombone i drugi slatkiši, koji se po pravil,u odmah razgrabe cim ih izlože na sajmovima i takmicenjima.


"Mi smo zato i izabrali što nam se najviše svideo sam proces i nije sve u tom cokoladiranju nego treba pronaci i ambalažu za slatkiše, logo", kaže direktor marketinga kompanije Fit&sweet Marija Pilcevic.


Ariljski gimnazijalci, njih 19, u cetiri razlicite kompanije proizvode i prodaju i niz drugih prakticnih stvari, koje prave i od reciklirane ambalaže ulažuci pre svega kreativnost i rad vikendom, kad nema školskih obaveza.


Direktor kompanije Junior vision Aleksandra Simovic kaže da novac ulažu ponovo u materijal i sirovine koje im trebaju i tako ide u krug.


"Moje zaduženje je biznis plan i prezentacija. Kada idemo na takmicenja moje zaduženje je da prezentujem žiriju to što mi radimo", kaže direktor marketinga kompanije Eko life Milena Milosavljevic.


U gradu poznatom po malim preduzetnicima razumljiva je i opšta podrška koju imaju iako kompanija traje samo jednu školsku godinu.


"Prolaze kroz ceo proces, od registracije preko kompanijskih izveštaja, biznis planova i konacno do zatvaranja na kraju školske godine", kaže Nada Stevanovic profesor i mentor.


Direktor Srednje škole "Sveti Ahlije" Arilje Ranko Davidovic kaže da su na prvom mestu ucenici, njihovi roditelji, lokalna samouprava i njihovi socijalni partneri koji su uvek tu da  pomognu u nekim robama i materijalima.


Do zatvaranja ovogodišnjih kompanija ocekuje ih još nekoliko takmicenja, a  nove koje ce osnovati vec u septembru, nekoliko medunarodnih nastupa, ali i novi proizvodi, jer sve što zarade ulažu u proizvodnju.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |