четвртак, 24. април 2014.

Prvenstvo Srbije u podvodnom hokeju

U Pancevu, na državnom prvenstvu u podvodnom hokeju pobedila je beogradska ekipa Kalipso. Za titulu prvaka Srbije nadmetalo sedam ekipa.

Kada su pre 60 godina pripadnici ronilacke Kraljevske specijalne jedinice, da bi prekratili duge zimske dane odlucili da igraju podvodni hokej nisu ni slutili da ce uskoro to postati popularan sport u brojnim zemljama Evrope.

Kod nas se igra od 1994. godine, a u Pancevu samo odabrani mogu pod vodu, kaže Slavko Makarin, predsednik KPA "Pancevo":

"Ovaj sport iziskuje mnogo snage i veliku izdržljivost. Ovo je jedini sport u tri dimenzije. U svim ostalim sportisti se krecu napred-nazad, levo-desno, a ovde imamo i gore-dole i to daje posebnu draž."

Ovim sportom se jednako uspešno bave i žene cija je spretnost i snalažljivost pod vodom cesto i važnija od fizicke izdržljivosti. Aleksandra Kocic iz beogradskog KPA "Kalipso"kaže da je zavolela hokej pod vodom jer je veoma eksplozivan:

"Ovde se sve radi bez kiseonika, pod vodom, i to je najteže", objašnjava Aleksandra. "Treba nauciti da daš svoj maksimum pod vodom, a nemaš dovoljno vazduha. Izuzetno je važno izbalansirati svoju snagu i mogucnosti sa onim što se od tebe ocekuje u ovom sportu."

Pak za hokej pod vodom težak je kilogram i po, a palice su kratke i rucno radene, jer ih u našoj zemlji niko ne proizvodi.

Hokejaši moraju da budu dobri ronioci, ali Nenad Vekic iz KPS "Pancevo"kaže da to nije najvažnije.

"Pod vodom možemo da izdržimo od 10 do 15 sekundi, ali nije suština da se što duže izdrži bez vazduha, vec treba osmisliti timsku igru i u pravo vreme znati kad ko treba od igraca da izroni, a ko da zaroni u vodu" - otkriva Vekic deo tajne ovog sporta.

U junu ce se u Beogradu održati Evropsko prvesntvo u hokeju pod vodom, a kad vec nemamo stakleni bazen, publika ce preko video-bima moci da uživa u ovoj igri i da navija za svoj tim.hokej

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |