среда, 30. април 2014.

I muzika se čita

"Intermeco za citanje", slogan je pod kojim Narodna biblioteka "Vuk Karadžic" u Kragujevcu obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava. Ovoga puta, kragujevacki biblotekari pokazali su da muzika može da se cita, i da, prema recima slavnog Servantesa, ne postoji knjiga u kojoj nešto dobro ne može da se pronade.


Savremena umetnost kroz drugacija opažanja - ritmom i melodijama mladih kragujevackih umetnika, otvorili su jednodnevnu manifestaciju posvecenu pisanoj reci.


Uz intrumente koji se, poput knjiga, nalaze na neobicnim mestima: violine koje u društvu velikana svetske književnosti prkose gravitiaciji sa tavanice, kragujevacki osnovci, ljubitelji umetnosti...


"Muzika, pored citanja, je deo stvarnosti koja nam ulepšava živote. I muzika se cita. To je do jednog slogana koji ovde upotrebljavamo. Želeli smo da spojimo te dve stvari i da pokažemo javnosti koliko imamo darovitih i talentovanih mladih ljudi", kaže direktor Narodne biblioteke "Vuk Karadžic" u Kragujevcu Mirko Demic.


U surovoj borbi sa takozvanim elektronikim izdavaštvom, štampana knjiga još uvek vodi. Izdvaca je sve više, citalaca sve manje. Ipak, pravi ljubitelji knjige ostaju verni kvalitetnim autorima i eminentnim izdavacima.


"Oni koji nisu želeli da citaju, a tu najpre mislim na srednjoškolce koji inace ne vole da citaju lektiru, oni i ne citaju knjige. Ipak, na interentu mogu da pronadu neki informaciju. Onda se nece dogoditi da dodu u biblioteku i da traže "Prokletog Aliju" Ive Andica, jer ce znati da je ipak u pitanju "Prokleta avlija", objašanjava Vesna Lecic, Narodna bibloteka "Vuk Karadžic" u Kragujevcu.


Na odgovornom i zahtevnom poslu, u ulozi bibliotekara Bora Dugic, na oduševljenje ljubitelja knjige i umetnosti.


"Sve što je napisano stavljeno je u knjige. Muzika je jedna od ljudskih delatnosti koja se može opisati, iako je ne možete recima objasniti", dodaje Bora Dugic, umetnik.


Svetski dan knjige obeležava se u svim odeljenjima i ograncima Narodne biblioteke, u cast Migela de Servantesa i godišnjice rodenja i smrti Vilijema Šekspira.


 

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |