петак, 25. април 2014.

Godinu dana od sporazuma, još nema istinskog pomirenja

BEOGRAD – Godinu dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, pomirenja između građana na Kosovu i Metohiji nema, društvo zalazi u još veću segregaciju, a najopsanije što može da se dogodi je da se ponovo pregovara o istim pitanjima, poručili su učesnici današnje konferencije “Normalizacija odnosa Beograda i Pristine: Prva godina Briselskog sporazuma".

Učesnici konferencije istakli su i da pregovori Beograda i Prištine nisu dovoljno transparentni i da će u sledećoj fazi pregovora biti reči o pravno obavezujućem sporazumu između dve strane.

Naučni savetnik Instituta društvenih nauaka Dušan Janjić kazao je da je potpisivanjem Briselskog sporazuma Beograd "prihvatio teritorijalni integritet Kosova i nepromenjivost sadašnjih granica".
“I ako je to prihvatio, onda je prihvatio i da sarađuje u širenju suverenosti Kosova na celoj teritoriji”, rekao je Janjić i dodao da je problem što je uspostavljen dualni suverenitet na Kosovu jer se time pravi paralelizam institucija, a što je suprotno sporazumu.

Govoreći o sporazumu, Janjić je istakao da je istina da je to najbolji koji je Srbija mogla da postigne dodajući da su građani na izborima pokazali da je politika SNS bila uspešna.

Ukazujući da će proceš normalizacije odnosa dve strane biti veoma kompleksan, Janjić je rekao i da u narednom periodu treba usaglasiti procese normalizacije i evropskih integracija Srbije.

Osvrnuo se i na situaciju na Kosovu i istakao da je na terenu “panika među vođama Srba I Albanaca”.
“Albance muči zavođenje vladavine prava i nagomilani zločini tokom i posle rata i to je nešto sto kosovskom drustvu ne da da diše. Srbi su u panici pogotvo na severu, a to se vidi po većem broju oružanih napada. 

Vidno je i ograniceno kretanje KPS na severu i vrlo neograničeno kretanje nekih drugih formacija”, ukazao je Janjić.

Za izvršnog direktora Kosovskog instituta za istraživanja i razvoj politika Ilira Dedu Briselski sporazum nije istorijski jer je, kako kaže, on “legalizovao status quo”, a "Kosovo podeljeno na dva dela."

“Briselski sporazum je na vise načina suspendovao određena pitanja i njime je Kosovo podeljeno na dva dela i uvodi se negativan presedan u izgradnji mira” rekao je Deda, dodajući da je sporazumom uveden podeljeni suverenitet.
Iako je, dodao je, cilj sporazuma bio poboljšanje života građana na Kosovu, to se kako kaže nije desilo, a nije dobro što se tokom pregovora u Briselu krenulo od rešavanja manjih pitanja.
“Mir zahteva ozbiljan rad, ozbiljne ljude i posvećenost, mi ne mozemo da očekujemo da će EU da omogućava ovaj proceš ako ga ne vodi na pravi način. Većina tačaka nije implementirana na terenu, i iako izvestaj Eton kaze da samo 10 odsto nije implementirano, realnost je drugacija”, poručio je.

Predsedavajuća Prištinskog saveta za međunarodne odnose Engjeluše Morina saglasila se da je Briselski sporazum proizveo segregaciju društva na Kosovu, a što je dodala je “suprotno sa sporazumom”.
“Sa ovakvim pristupom EU i situacijom koju imamo na kraju ćemo završiti sa još većom segregacijom. Situacija sa multietničkim Kosovom izgleda da neće uspeti”, zaključila je Morina.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |